február 16, 2014

Miért vettem egy Nikont?

Remekül szórakoztam, amikor kiírtam facebookra, hogy vettem egy Nikont. A Nikonos ismerőseim üdvözölték a döntést, a Canonosok kiakadtak, hogy mégis, hogy tehettem ilyet?! Pont én! :)


A Canon vs Nikon szembenállás pont olyan vita mint, ami a Jó és a Rossz, a BMW és az Audi, a Mac és a PC, vagy az Xbox és a Playstation között dúl már évszázadok óta. Bármilyen téma, amit két versengő dolog reprezentál, alkalmas arra, hogy rajongói háborút indítson és általában mindre igaz, hogy tök értelmetlen. De miért vesz egy Canonos, mint én Nikont, méghozzá úgy, hogy minden Canon cuccom megtartottam? Válasz a bejegyzés folytatásában...

Személy szerint Canonos vagyok, igen. Azért mert ebbe a rendszerbe ruháztam be 2007-ben, mert akkor ez tűnt a legjobb választásnak. Azóta bővítgettem és most minden holmim ezzel kompatibilis. Amikor a Canon mellett döntöttem az objektív és kiegészítőkínálat, a minőség és az ár/érték arány voltak a fő szempontok, de tökéletesen megértem, ha valaki más, pl a Nikon mellett döntött, mert kiváló gépek azok is. Az igazság az, hogy szinte több Nikont használtam már, mint Canont. Nekem eddig egy EOS 350D-m és 600D-m volt, a gimnáziumban viszont Nikon D100 volt, a munkahelyemen D300 és D800 a munkaeszköz. Ha pedig valaki megkérdi, hogy MOST melyik a legjobb márka, akkor lehet, hogy nem is Canon lesz a válaszom. Ennek ellenére egy remek márka és igen, szívesen viccelődünk egymást szapulva Nikonosokkal és másokkal... :)

Na de miért vettem egy Nikon vázat mégis?

A váz amit vettem egy Nikon D100 és nem fogok fotózni vele, mivel nem működik.Kifejezetten  ilyen gépet kerestem, ha működésképtelen Pentaxot vagy Olympust találok hamarabb, olcsón, akkor az lett volna. Két szempont volt csak: DSLR legyen és ne működjön.

Azért vettem egy rossz gépet, mert szét akarom szedni. Hamarosan szakdolgozatot kell készítsek az egyetemen és a szakirányom az optomechatronika. Ehhez nem is tudnék megfelelőbb témát választani, mint egy fényképezőgép szétszedése. A fő témakör a DSLR-ek felépítése és működése, de a szerelés során MTM-UAS analízist is fogok végezni a gépről és megkeresem azt az alkatrészét, ami a legnehezebben szerelhető, legtovább tart összerakni. Ezek az egységek okozzák a gyártósorokon a szűk keresztmetszetet és a legnagyobb költségeket, késéseket, így az ilyen elemzések különösen fontosak. A szakdolgozat egyik célja egy ilyen részegység felkutatása, amit ezután 3D-ben modellezek, majd áttervezem, hogy funkcióját megtartva, de egyszerűbben szerelhető legyen.

Már elkezdtem felkészülni a szerelésre. Még be kell szerezzek pár szerszámot és meg kell tervezzem a dolog lebonyolítását, de pár hét és lekerül a burkolat a D100-ról. Időről időre szeretnék majd részleteket mutatni a folyamatról itt a blogon, szóval figyeljétek! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése