január 05, 2014

Ilyen volt 2013

Bár annak ellenére, hogy komoly terveket szövögettem év elején, nagyon elhanyagoltam a blogot, egy évértékelős bejegyzésre most mégis visszatérek. Nagyon mozgalmas év volt, aki követ facebookon sok fotóval találkozhatott és még megannyi feldolgozatlan kép, félig megírt bejegyzés várat magára.

Ebben a bejegyzésben visszatekintek az évre és pár képpel felidézem a fontosabb eseményeket. Katt a Folytatásra! ;)Januárban rögtön egy kiállításmegnyitóval indult az év, az Arrabona Fotósokkal a Csillagot vettük be, ami véleményem szerint azóta is a csapat legjobb kiállítása volt. A megnyitó baráti körben, jó hangulatban telt és azóta is sok pozitív visszajelzést kaptak a kiállító fotósok.


Január végén rendeztük meg az első Arrabona Labot, ahol közel hatvan ember előtt beszéltem a RAW fájlokról és a Lightroom használatáról a győri Petőfi Művelődési Házban.

Fotó: Kun Zoltán

Februárban egy hatalmas előrelépés történt a felszerelésem terén és a jó öreg 350D nyugdíjba vonult. Helyét egy 600D vette át, amit azóta is nagy megelégedéssel használok. Februárban néhány színházfotózásra is eljutottam, izgalmas tapasztalat volt.Március csendesen telt, a suli és a munka mellett kevés időm volt fotózni és inkább a 600D kitapasztalásával foglalkoztam szabadidőmben. Áprilistól kezdve viszont fokozatosan beindultak a portréfotózások, aminek okán elkezdtem alaposabban foglalkozni a világítástechnikával. Hamarosan lett softbox, ernyő, színezőfóliák és gyűjtögettem a tapasztalatokat a wireless TTL vakuzás terén.


Júniusban teljesen lekötöttek a vizsgák, de azért próbáltam fotózgatni is és részt vettem egy hangulatos pikniken is az Arrabonásokkal. A felszerelésem is bővült, a közgyűrűkkel mostantól a makró fotózásban is kipróbálhattam magam. Az eredmény felemás volt: amíg nem volt makróhoz való felszerelésem, minden nap találtam valami érdekes témát, amit le lehetett volna kapni. Amint lett hozzá eszköz, valahogy nehezebben kezdtek jönni az ötletek és sokszor azon kaptam magam, hogy fél órája mászkálok a lakásban érdekes kinézetű mütyürök után kutatva. :D


Az igazi pörgés ezután következett, júliustól augusztus végéig nagyon sokat tudtam fotózni, modelleket, párokat és kocsikat (nem is egyet) is. Sok érdekes embert ismertem meg és rengeteget tanultam. A legnagyobb tanulság az volt, hogy bármilyen felkészült is az ember elméletből, a gyakorlat sokkal fontosabb.


Még stúdióban is fotóztam, Ferenczy Attila szervezésében egy akt fotós workshopon, ami nagyon jól sikerült.


Augusztusban tartottam meg a második Arrabona Labot, ezúttal kisebb körben, ahol az objektívekről és különleges lencsékről beszéltem. Ha már lencséknél tartunk: augusztus végén ismét bővült a felszerelés: egy Canon EF 40/2,8STM is hadrendbe állt, amit elsősorban streetphotózáshoz vettem. Az objektív remek, azóta is tervezem egy részletes teszt írását (félkész az a bejegyzés is, mint sok más idén) de streetphotora kevesebbet használtam, mint terveztem.


Ősszel a fotózás háttérbe szorult, részben mert kiléptem az Arrabona Fotósok csapatából, részben pedig az újabb egyetemi félév és a munka kettőse miatt. Amikor Budapesten jártam többnyire azért nálam volt a 600D a kis fix objektívvel és sikerült néhány érdekes városi fotót lőnöm.


Szívesen írnék még, hogy késő ősszel és a tél elején milyen fotós élményeim voltak, de sajnos nem tudok. Ahogy mindig, mióta egyetemista vagyok, az ünnepi időszak inkább a vizsgákról szól, de szerencsére már nem sokáig. :)


Karácsonykor azért annyi előrelépés történt, hogy a notebook kijelzőt végre lecserélhettem egy Dell U2412M monitorra, amin ezentúl sokkal pontosabban tudok retusálni. Most ez dominálja az asztalom, az öcsémtől kapott 70-200/4L objektívet formáló termosz mellett. :)

Szóval milyen volt 2013?

Jó. Több örömmel és szép élménnyel tudok visszatekinteni az évemre, mint az előzőre. Ha visszaolvasom a 2012-es értékelésemet, akkor szélsőségeket érzek: negatívan érintett a sok változás, de nagyon nagy reményekkel néztem a jövő felé. Azt túlzás lenne állítanom, hogy minden terv megvalósult az évre, de mindenképp jól alakultak a dolgok. Elkezdtem összeállítani egy válogatást az év fotóiból, de mivel sok a feldolgozatlan fotó, amire csak 2014-ben lesz időm, ez később még bővülni fog.

És mit tartogat a 2014?

Talán az első év vége lesz, amikor nem tervezek sokat előre. Úgy érzem ez az évem inkább a munkáról fog szólni, de semmiképp sem hagyom, hogy a fotózás háttérbe szoruljon. A 2013-as felszerelésbővítésekkel rengeteg új kiaknázatlan lehetőséghez jutottam és mielőtt tovább bővítem dolgaim, szeretném ezeket alaposan kihasználni Viszont az év legfontosabb eleme a szakdolgozatom lesz, ami ha minden jól megy erősen fog kapcsolódni a fotózáshoz. Ha sikerül a tervem, akkor részletesen beszámolok róla majd a blogon. :)

Köszönöm, hogy velem tartottál, remélem neked is remek éved volt és nagyon boldog, sikerekben gazdag új évet kívánok mindenkinek! 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése