december 20, 2012

Tippek a családi fotózáshoz az ünnepek során

Póczik Bence barátom kérésére írom ezt a cikket és most kifejezetten a kezdőkhöz szólok. Jönnek az ünnepek és előkerülnek a kompakt fényképezőgépek, hogy elkapjuk a legszebb karácsonyi és szilveszteri pillanatokat. Csak a spontán események fotózása még a profiknak is embert és felszerelést próbáló feladat, egy egyszerű kompakt gép automata módban pedig nehezen birkózhat meg a feladattal. Az alábbiakban leírok pár tippet és tanácsot, amik megkönnyíthetik a fotózást. Nem egy mélyenszántó technikai cikk lesz megígérem, nem megyek bele a bonyolult fogalmakba és nem kell hozzá sem komoly felszerelés, sem szoftverismeret.


A legfontosabb probléma az ilyen képeknél, hogy nincs elég fény, emiatt a képek sötétek, szemcsések, elmosódottak lesznek, még rosszabb esetben villant a vaku és egy vaksötét háttér előtti kiégett arc lesz az eredmény. Mit lehet ez ellen tenni? Triviális, de csináljunk több fényt! Biztos nagyon hangulatos csak a karácsonyfaizzók és egy gyertya fényében vacsorázni vagy ajándékokat bontogatni, de ehhez komolyabban fel kellene készülni a fotózásra is.

Első körben próbáljunk meg vaku nélkül fotózni. Érdemes a lakásban, pár nappal az események előtt kipróbálni mire képes fényképezőgépünk vaku nélkül. Az állvány jól jöhet, ha a nagy tripod sok helyet foglal a szűkös szobában, akkor kis asztali állvánnyal érdemes próbálkozni, ezekben a szituációkban nagyon hasznosak. Az állvány azonban önmagában nem elég, hiszen ha a kép szereplői megmozdulnak a fotó elkészülésekor, akkor elmosódhatnak a képen. Ha nem vakuzunk muszáj lesz magasabb ISO érzékenységet használni. Ez pont olyasmi, mint annak idején a filmes gépeknél a 100-as vagy a 200-as negatív. Ugyanolyan fényviszonyok között a 200-as negatív kétszer olyan világos képet ad, mint a százas. A digitális gépeknél az ISO érték nagyon széles sávban változtatható, már kompaktokban sem ritka, hogy még ISO3200 is választható, ami garantáltan elég lesz ahhoz, hogy a lakásban éles/világos képeket csinálhassunk vaku nélkül. Az egyetlen kompromisszum, hogy minél magasabb értéket választunk, annál szemcsésebb lesz a kép. Akik mobillal fotóznak biztosan ismerik azt a durva képzajt, ami sötétben elrontja a fotóik többségét. Érdemes kipróbálni, hogy saját fényképezőgépünk mely érték mellett mit produkál és nekünk személyesen mi az, ami még elfogadható. Nagyfelbontású gépeknél a kinyomtatott képeken kevésbé fog látszani a képzaj, ezért bátrabban mehetünk feljebb is. Minél magasabb az érték, annál valószínűbb, hogy nem fog bemozdulni a kép, akár még kézből fotózva sem, így elkerülhetjük a vaku használatát és természetes összhatású fotókat készíthetünk.

Ha a lakás megvilágítása nem elég jó és nem vagyunk megelégedve a magas érzékenységű képekkel, akkor viszont mindenképp vakuzni kell. A vakunál a leggyakoribb probléma, ha túlexponálja a képet. Ilyenkor próbáljunk meg távolabbról fotózni és akkor talán a háttér sem lesz olyan sötét. Ha van állványunk érdemes a "hosszú szinkron" technikával kísérletezni. Ekkor a gép -bár villant egy rövidet a vakuval- hosszabb ideig exponál, így a vaku által megvilágított előtér élesen és tisztán rákerül a képre, de marad elég idő, hogy a háttérről is jusson fény a fotóra, így az sem lesz teljesen sötét. A hosszú szinkron gyakran megtalálható az automata vakumódok között is, sokféleképp jelezhetik, nekem az itthoni fuji kompaktnál egy villám és egy S betű jelöli. A hosszú szinkronnál ha nem használunk állványt, akkor csak az lesz éles, amit a vaku megvilágít, a háttér elmosódhat. Ha nincs automatikus mód rá, de lehet állítani a záridőt (S vagy Tv üzemmód), akkor kapcsoljuk be a vakut és válasszunk hosszabb értéket mellé (a vakuhoz a gép általában 1/60 másodperc körüli időt választ, célszerű akár 1/4-ig is lemenni) Ha elég erős vakunk van, akkor próbálkozhatunk azzal is, hogy kicsit lágyítjuk a fényét. Sokféle házibarkács fényterelő létezik, nagyon egyszerű őket megcsinálni és sokkal finomabb szórt fényt kapunk használatukkal. Gyakorlatilag egy darab papír, vagy átlátszó fehér műanyag elég lehet, ezt erősítsük valahogy a vaku elé. (ez például egy banálisan egyszerű megoldás, de érdemes kipróbálni ). Régi külső vakukkal óvatosan, mert tönkretehetik a fényképezőgépünket. 
Ha vörös-szem effektus jelentkezne próbálkozzunk a vörös-szem csökkentő módokkal. A vörös-szem effektus oka az, hogy a vaku villanásakor a pupilla nem tud elég gyorsan összehúzódni, ezért a fény visszaverődik a vérben gazdag szemfenékről A vaku ezt világítja meg, ezért válik vörössé az emberek szeme. Amint véget ér a villanás a pupilla ismét kitágul és egy pár másodpercig nem tud összehúzódni. A vörös-szem csökkentő mód ezt használja ki és a tényleges fotó előtt duplán villant, vagy valami más fénnyel "belevilágít" a célpontok szemébe. Ez utóbbi nem túl hatékony, helyette próbáljunk meg több fotót készíteni gyors egymásutánban. Ha egy felvételen mégis megjelentek az ördögi szempárok, akkor se keseredjünk el, utólag rettenetesen egyszerű korrigálni, a Picasa, Fast Stone vagy más egyszerűbb képnézegető program is gond nélkül, szinte automatikusan megoldja!


A fény mellett a másik probléma a színek beállítása szokott lenni. A gépeket rendszerint megtéveszti a lakásokba szerelt erősen vörös hatású izzók fénye, de az újfajta energiatakarékos fénycsövekkel már zöldes vagy kékes eltolódásokat is lehet tapasztalni. Ezen az sem segít, hogy a karácsonyfa, gyertyák még néhány réteget hozzáadnak a megvilágításhoz. A digitális gép "nem tudja" milyen színek vannak a szobában, hanem megtippeli őket, amihez szüksége van egy viszonyítási pontra és minden más színt onnan mér fel. Ha ez a viszonyítási pont rosszul lett megválasztva, akkor torzak lesznek a színek és utólag sem lehet túl könnyen korrigálni, az eredmény fals lesz. Ezt a beállítást "fehéregyensúlynak", angolul "white balance"-nak hívják, sokszor csak WB néven szerepel a gépek menüjében. Automatikus üzemmódban változó teljesítményre képesek, ha úgy érezzük, hogy nem jó, amit a gép választ, próbáljuk meg a manuális értékeket. Szinte minden gépnél valamilyen időjáráshoz tartozó ikon közül választhatunk, mellettük szerepelhet többféle lámpát jelző menüpont is. Az "Incandescent" a sima izzókat jelöli, a vörös fényüket kék felé fogja korrigálni. Ha a megvilágításunk nem ilyen, akkor kékes árnyalatú fotókat fogunk kapni. Többféle "Fluorescent" menüpont is lehet, ezek fénycsövekre vonatkoznak és könnyen lehet, hogy ha energiatakerékos izzóink vannak, akkor itt találjuk meg a helyes beállítást. Persze, aki kicserélte a lakása világítását energiatakarékos LED lámpákra, annak ilyen problémája nincs, mert annak egészen jól használható, természetes (közeli) fehér fénye van. Ha nagyon nem akar megfelelni egyik beállítás sem akkor nézzünk körül a gépünk menüjében, lehet, hogy akad "Custom WB" beállítás. Ilyenkor vagy számszerű értéket kell megadjunk, vagy be kell fotózzunk egy fehér lapot és ahhoz fog viszonyítani. A használati utasítás jó, ha kéznél van próbálkozások közben.

Amikor fotózunk figyeljünk oda, hogy mi kerül rá a képre. Amikor csak tehetjük, "ne zoomoljunk rá"! Kevés fényben nagyon nehezen dolgoznak a kompakt gépek, ezen sokat ront, ha erősen ráközelítünk a témára. Célszerűbb inkább utólag vágni, tizenakárhány megapixelből bőven lehet faragni. Igyekezzünk távolabbról fotózni, az arcok sem torzulnak annyira és kisebb az esélye, hogy lemaradunk valamilyen érdekes pillanatról. Tartsuk a gépet egyenesen és ne mindig középre helyezzük azt, amit le akarunk fotózni. Ha megnézitek az amatőr fotósok munkáit, láthatjátok, hogy többnyire a "harmadolópontok" környékére helyezzük, amit fotózni akarunk. Sok gépen bekapcsolható egy segédrács, hogy a harmadolópontokat könnyen megtaláljuk, ha nincs ilyen, akkor képmezőt képzeletben osszuk fel 3x3 egyenlő téglalapra. Az osztóvonalak metszéspontjában lévő dolgokra hamarabb rátalál a szem, ezért az ilyen fotókat kellemesebbnek érezzük. Persze a kép többi részét is próbáljuk meg értelmesen kitölteni, pl a háttérben a karácsonyfával vagy az ünnepi asztallal fotózkodjunk és ne a félig bezárt fürdőszoba ajtajával!!!

Ha azt akarjuk lefotózni, ahogy a gyerekek kibontják az ajándékokat, készüljünk rá! A kompakt gépek kevés fénynél lassan fókuszálnak, a gyerekek ajándékbontáskor pedig fénysebességre kapcsolnak. Minden kompakt gép tud viszont előre fókuszálni, ha félig lenyomjuk a gombot. Ekkor megkeresik az élességet, majd fixálják és addig úgy hagyják, ameddig félig nyomva tartjuk a gombot. Ha teljesen lenyomjuk, akkor szinte azonnal elkészül a gép, szóval ha időben odaülünk, ráfókuszálunk a kellő távolságban lévő ajándékra, akkor épp a legjobb pillanatban süthetjük el gépet.

Akik nem használják rendszeresen a fényképezőgépüket, azoknak üzenném még, hogy az akkumulátorokat, elemeket időben töltsék fel és készítsék elő a memóriakártyát! :)

Remélem a fenti tanácsok érthetőek voltak és segítenek igényesebb ünnepi fotókat készíteni a családi albumhoz. Szívesen segítek, bármilyen konkrét kérdés van! Tényleg, írjatok nyugodtan és megpróbálok legjobb tudásom szerint válaszolni!

Áldott ünnepeket kívánok mindenkinek!

2 megjegyzés:

  1. Ötlet: Akár Kompakt gépre!:
    https://plus.google.com/u/0/photos/105297573623431835738/albums/5815225177804788801

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó! :)
    Én tejfölös dobozból csináltam egyszer!

    VálaszTörlés