december 25, 2012

Mézes vaníliás macchiato

Mindig kísérletezgetek különféle kávéreceptekkel, bár többnyire csak az itthon fellelhető alapanyagokkal próbálkozok. Eddig egy hideg rumoskávé receptjét osztottam meg a blogon, de most következzék egy vaníliás mézes macchiato, amit szenteste főztem a családnak.

A következő módon készült:

A kávét egy kevés vaníliás feketeteafűvel kevertem el és ezzel főztem le (nem érdemes sokat belerakni, mert kesernyés lesz tőle a végeredmény). Az edénybe egy nagy evőkanál mézet raktam úgy, hogy azt érje a lecsöpögő kávé. Hosszabb kávét főztem, amit megdobtam egy nagyon kevés vanília és mandulakivonattal. Ezeket mindenképp kiskanállal adagoljuk, mert nagyon erősek és könnyen elrontják a kávét. Miután lefőtt elkezdtem felgőzölni a tejet. Egy bögrébe egy kiskanál mézet és nagyjából 1dl hideg tejet raktam és addig gőzöltem, ameddig a 2decis csésze tetejéig nem ért a hab (ha nem elég hideg a tej, akkor hamarabb fel fog forrni és kevés hab lesz rajta!) A tejet utána magas üvegpohárba töltöttem, majd egy kanálra csorgatva óvatosan hozzáadtam a kávét. Minél közelebb tartod a kanalat és minél lassabban csorgatod, annál jobban el fog különülni egymástól a három réteg (tej-kávé-hab). Ha kész, akkor egy kis elmaradhatatlan fahéj a tetejére és máris fogyasztható. További édesítést szerintem nem igényel, elég sok mézet használtam. A macchiatot érdemes előre édesíteni és külön a tejet és a kávét is, különben össze kell keverni őket, hogy jó legyen.

Ha valaki netán elkészíti, remélem finomnak fogja találni! Kísérletezni érdemes, ha van valami jó ötletetek írjatok nyugodtan, engem kávéval bármikor meg lehet venni! :)

2 megjegyzés:

  1. Ezzel csak az a bajom, hogy tovább tart elkészíteni, mint meginni.

    VálaszTörlés
  2. Akkor tegyél bele fél kiló gyömbért és meginni is sokáig fog tartani :D
    Egyébként,ha rutinos vagy nem.

    VálaszTörlés