december 23, 2012

Karácsonyi workshop Bécsben


A remekül sikerült bakonyi fotóstúra után az Arrabona Fotósokkal most Bécsbe mentünk, hogy megejtsünk egy karácsonyi évzáró fotózást. Nagyon jó társaság gyűlt össze, egy 20 fős különbusszal indultunk el. Sajnos az időjárás nem volt a mi oldalunkon, vagy hideg volt, vagy szeles, vagy borús, vagy mindez egyszerre. Azért azt szerencseként könyvelhetjük el, hogy nem esett, így nem volt teljesen esélytelen, hogy elkövessünk néhány klassz karácsonyi fotót. 


A túrát a Schönbrunni kastélynál kezdtük, itt találkoztunk a túravezetőnkkel, aki kifejezetten fotós workshopok szervezésére szakosodott és különféle érdekes feladatokkal próbálta feldobni a napot. Schönbrunn után a Mariahilfer strasset vettük be és a napot a múzeumnegyed és a belváros környékén barangolva fejeztük be. Az elsődleges célunk karácsonyi fotók készítése volt, ez szerintem csak részben sikerült. Az időjárás és a fényviszonyok miatt csak néha volt meg az a tipikus karácsonyi hangulat a városban. 


Később azonban ahogyan besötétedett előkerültek az állványok és a távkioldók és sikerült néhány fantasztikus hosszú záridős éjszakai felvételt lőni a városban, amikért bőven megérte elindulni. Személy szerint igyekeztem alacsonyabb iso-val és hosszabb záridőkkel dolgozni, azonban a kísérletezésre nem volt idő. Talán egy kicsit hosszabb távot jelöltünk ki, mint amit a túrán kényelmesen végig lehetett volna fotózni. 


Bécs egyébként fantasztikus fotóstúra célpont. A város gyönyörű és nagyon rendezett, az emberek kedvesek és akármerre fordulunk valamilyen érdekes látnivalóval találkozhatunk. Meglepő volt viszont, hogy így karácsony előtt az osztrák fővárost mennyire elözönlötték a magyarok! És most nem túlzok, a karácsonyi vásárok forgatagán átvágva tízből nyolcszor hallottam magyar beszédet, egyszer németet és egyszer valami mást.


Többnyire streetphotoban és éjszakai fotóban mozogtunk, de Sacival készítettünk néhány portrét is. A külső vaku és a színezőfóliák nagyon jól jöttek, főleg a narancssárgát és a kéket használtam. A szürke városi környezetben a narancssárga tette a legjobb hatást, amiből leginkább a werkfotóknál profitáltam. A melegebb árnyalatú fénnyel megvilágított előteret korrigálva a háttér kékes árnyalatban úszik, ami a kék óra esti hangulatára emlékeztet és sokkal szebb összhatású fotókat eredményez. 


Készítettem néhány HDR-nek valót, ezeket és a streetphotokat még nem volt időm feldolgozni, de úgy döntöttem, hogy majd egy későbbi bejegyzésben mutatom csak meg őket, amúgy is elütnek hangulatban ezektől a fotóktól. A fenti fotókon kívül még sok nagyon szép képet (és pár vállalhatóbb werket) láthattok a facebookos galériában, ahova hamarosan feltöltöm a megmaradt fotókat is. Ha a többiek fotóira vagytok kíváncsiak, akkor böngésszétek az Arrabona Fotósok facebook oldalát, a túra utáni napokban vegyesen kerültek bécsi és más karácsonyi témájú fotóink.  Idén még biztos lesz új bejegyzés, de karácsony előtt már nem valószínű, ezért szeretnék most 
Békés és Áldott Ünnepeket kívánni minden kedves olvasómnak! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése