december 12, 2012

Asus K55A gyorsteszt


Lassan beáll a márkahűség, öcsém Asus K52J notebookja kiválóan teljesített, így tavaly én is egy K53SC-re cseréltem az igencsak megfáradt MSI EX600-at. Az MSI két év alatt ipari hulladékká forgácsolódott a kezeim között, mára már szinte minden tönkrement benne, ami tönkremehetett: kiszakadt a helyéről mindkét zsanér, nem megy a bluetooth, wifi, webkamera, CD-olvasó, két USB port meghalt a négyből és a billentyűzeten teljesen kiment két sor. De ennek ellenére, külső monitorral és billentyűzettel egy jól használható gép maradt, amit szüleimnek adtam, viszont mostanra már az ő bajuk is meggyűlt vele, mivel csapágyas lett a hűtőventilátor  ami miatt egy traktorral összemérhető zajjal üzemel a gép. Már régóta érett tehát egy kisebb teljesítményű, de megbízható notebook nekik is és két pozitív tapasztalat után "karácsonyra" rendeltünk egy K55A-t, ismét az edigitaltól. Mivel jóformán csak egy napja van meg, ezért ez nem egy olyan tartósteszt lesz, amit az én K53-asomról készítettem, inkább csak ismertető, illetve összefoglaló a telepítéssel és a használatbavétellel kapcsolatos tapasztalataimról.


Az általunk vásárolt modell a K55A fehér változata, kb 110ezer forint volt táskával és egérrel, op.rendszer nélkül. Egy Intel B970-es processzor, integrált VGA, 4Gb RAM és egy 500Gb-os HDD jellemzi a hardverét, "extrák" között  szokásos dolgok, bluetooth, hdmi és usb 3.0 az említésre méltó. A gép le sem tagadhatná, hogy rokonok a K53-al, kinézetre szinte megszólalásig hasonlítanak. Szerencsére történt pár nagyon pozitív változás is. Többek között az általam nagyon kifogásolt töltőcsatlakozót végre normális helyre rakták, továbbá a káva fényes fekete helyett egy merevebbnek tűnő matt anyagból készült, ami ránézésre is tetszetős és az ujjlenyomatokat is kevésbé gyűjti. A fedőlap viszont már fényes bevonatot kapott és hasonló műanyagból készült a billentyűzet körüli rész és a csuklótámasz is. Igen, műanyag. Sok hirdetésben olvasni, hogy a gép építésénél alumíniumot használtak és a K53-nál ez így is volt, kellemes és tartós alumíniumlemezbe van foglalva a billentyűzet. A K55-nél ez csak részben van így, bizonyos modellek megkapták a fémházat, de a fehér változat, valamilyen felfoghatatlan ok miatt műanyagból készült. Valahol írta is a leírásnál, de átsiklottam felette, így kicsomagolásnál egy kissé csalódott voltam. Ennek ellenére a gép építési minősége nagyon meggyőző, a százezres kategória darabjaihoz képest kiemelkedő, nem recseg, nem hajlik, nem nyomódik be.


Változott a billentyűzet és a touchpad is. A K53 billentyűzetét egyre kevésbé szeretem, időnként ki is hagy, instabil a felfekvő pont, alacsony úton járnak a gombok. A K55A billentyűzetének gombjai még rövidebb úton járnak, szinte alig emelkednek ki a billentyűzet síkjából. Kompenzálásképpen az ütközőfelület sokkal szilárdabb benyomást kelt, úgy tűnik, hogy egy fokkal jobb tehát, mint elődjéé, de még mindig nem tökéletes. A touchpad viszont jobbnak tűnik. Már a K53 is elég jó felületű volt, de a gombjai keményen jártak. Itt viszont nincsenek dedikált gombok, hanem magát a felületet lehet benyomni az Apple notebookjaihoz hasonló módon. Méretre nagyobb, a rejtett gombokat még szokni kell, fura, hogy nem lehet kitapintani a jobb és bal gomb közötti különbséget. A megoldás azért jónak tűnik, de ahogy a billentyűzet kapcsán is, ennél is csak tartósabb használat után lehet objektíven véleményt alkotni. Más tekintetben a gépre érvényesek a K53-nál leírtak, a zsanérok, az alsó szekció, a fedőlap, portkiosztás szinte mind ugyanaz. De ez nem is baj, ami nem romlott el, azt nem kell megjavítani. (apróság, de az állapotjelző LED-eket is áthelyezték, kisebbek és kevésbé jól láthatóak)A Windows 8-ról már leírtam a véleményem, alapvetően nem találtam rossznak, de még korántsem tökéletes. A Microsoft viszont nagyon erősen tolja a köztudatba az operációs rendszerét, a gép bár Win8 nélkül érkezett, kapott egy kis használati útmutatást, hogy ha netán valaki ezzel a rendszerrel akarná használni. Mivel az én "ízlésemnek" egy gyengébb processzor ketyeg ebben a konfigban, úgy éreztem, hogy egy stabilabb és gyorsabb oprendszer itt most nem feltétlenül rossz döntés. Szüleim még nem olyan gyakorlott számítógép használók, náluk nincsenek meg, azok a beidegződések, amik miatt egy átlagos felhasználónak fura lehet a win8, ezért abban reménykedek, hogy számukra kellemes tapasztalat lesz az új és látványos rendszer.

A gép kicsomagolás után szinte csöpögött a lecsapódott páráról (ne vegyetek télen laptopot) így egy bő órára pihenni hagytam. Miután kellően száraznak és szobahőmérsékletűnek találtam elindítottam a windows telepítést. A vinyón két partíció volt és a nagyobbikra nem engedte telepíteni a rendszert, ezért azonnal mindkettőt formáztam. A telepítés kb fél órán át tartott, gond nélkül lement. A formázáson kívül egy teljesen kezdő felhasználó is könnyűszerrel meg tudja csinálni, de ez így volt már a Win7 idejében is. Rövid testreszabás után azonnal rendes felbontáson, egér, billentyűzet és wifi támogatással indult a rendszer, ami driverek telepítése előtt meglepő és remek dolog.


Az Asus driverlemezein van egy remek InstALL nevű program, ami összeválogatja nekünk a megfelelő segédprogramokat és automatikusan telepít. Sajnos a dobozban mellékelt változat nem támogatta a win8-at így az asus honlapjáról kellett összevadásznom a dolgokat, ami lényegesen időigényesebb. Ami nagyon idegesítő volt, hogy szinte semmit sem tudtam elsőre telepíteni. Mintha nem kaptam volna meg a rendszergazda jogokat és a telepítőket lelőtte volna a rendszer. Pár újraindítás és némi felhasználói fiók beállítás után nagyjából sikerült megfelelően beállítani. A drivertelepítés sajna egyáltalán nem triviális windows 8 alatt. Ha tehát amatőr felhasználó vagy és win8-al akarod használni, akkor előtelepített rendszert vegyél! Még egy hozzáértő sem biztos, hogy tud segíteni, mivel úgy kell összevadászni a rendszer komponenseit. Szerencsére ezek nélkül is nagyjából teljes értékűként működik minden, ami kompenzálja a gyengeségeket Mégegyszer: ez nem konkrétan a gép problémája, hanem a gyártóé, ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy alig egy hónapja elérhető az új oprendszer, így várhatóan egyre jobb lesz a támogatottsága az Asus részéről is. A maradék alapszoftver is gyorsan felkerült a ninite telepítővel (ez az alkalmazás úgy működik, hogy kiválasztjuk azon alapszoftvereket, amikre szükségünk van és ő egyszerre telepíti a legfrissebeket). Az edigital karácsonyi akcióként csomagolt egy dobozos Norton Antivirust is a gép mellé, 1 éves érvényességgel, ami nagyon szimpatikus dolog részükről.


Működés közben teljesen zajtalan volt, ez később nyilván változni fog, ahogy egy kis por kerül a hűtéskörbe, de ez minden notebooknál játszik, amelyiknél nem hézagmentes alumíniumburkolatot használnak (az pedig min 300e Ft-os vételárat jelentene). A CD-olvasó azért elég zajos, de én ezt ma már jóformán csak windows telepítésre használom. Melegedést nem tapasztaltam, bár nem is izzasztottam meg, mondjuk ez a hardver nem is arra való. Az alumíniumborítás a billentyűzet körül a K53 esetében nagyon sokat jelent a hűtés hatékonyságában, a K55A fehér műanyagával hátrányban lesz ehhez képest, viszont ez a processzor várhatóan nem fog annyi hőt termelni.

A kijelző és a hang hozza az elvárhatót. A LED panel korrekt fényerőt és kontrasztot, átlagos részletességet és enyhén szűkös betekintési szöget kínál. Ebben a kategóriában legfeljebb "máshogy rossz" kijelzőt kaphatunk, de a szuperfinom, fullHD matt képernyők csak a drágább készülékekben kapnak helyet. Hangszóró terén más a helyzet, egyre több gyártó próbálja valamilyen ismert hangszóró készítő cég bevonásával emelni a minőséget. Az Asusnál régóta Altec Lansing hangszórók vannak, amik bőven jobban, mint az átlag notebook teljesítmény, de a mai kínálatból azért túlzás lenne kiemelkedőnek nevezni. Az általános teljesítmény jó, a processzor a legújabb Sandy Bridge architektúra alapján készült és egész jó sebességre képes, bár nyilvánvalóan kimaradt belőle több fejlettebb szolgáltatás is, ami a hasonló órajeles i3-asokat úgy 15-20%-al magasabb szintre emeli. Az integrált videóvezérlő viszont sajnos nem a HD3000, hanem a HD2000 frissített változata. A mai játékok többsége nem fut vele, a pár évvel korábbiak pedig alacsonyabb beállításokkal (a notebookcheck.net szerint a COD:MW3 low beállítással 40-50fps-re képes, ami szerintem elég jó teljesítmény) viszont a kártya teljesítménye arra tökéletesen elég, hogy a windows 8 zökkenésmentesen működjön. Az áttűnések és az animációk szépek, nem akadoznak, a felhasználói élmény kifejezetten jó.


A jelenlegi konkurens gépek közül szerintem érdemes ezt választani. Nálam legitim márkaként még a Dell, Lenovo, Samsung és a Sony szerepel. Utóbbiból ennyiért ritkán lehet gépet kapni, a Samsungnak pedig személy szerint nagyon nem jön be a formaterve. A Lenovo ár/érték arányban lényegesen gyengébb mindnél (értsd: indokolatlanul drága) a Dell pedig az alsó szegmensben nem túl meggyőző felépítésre, a három év garancia pedig az edigitalnál már +5e Ft-ért elérhető, így ez sem számít túl nagy fegyverténynek, a nehézkes segédprogramokról nem is beszélve. Házon belül az Asus X55 versenyzik még. Az X széria inkább a 80-130e Ft közötti kategóriát próbálja lefedni, a K pedig a 120-200e szegmenst, ennek megfelelően utóbbinál jobb felépítésre és gazdagabb szolgáltatásokra számíthatunk, előbbinél ugyanaz a hardver olcsóbb, jelen esetben a cikk tárgyához hasonló konfig 115e Ft-ért geforce610M videókártyával érkezik már. Az Asusnál szinte minden gépnél alap az "ajándék" táska - ami egy átlagos kinézetű, de elég strapabíró, korrekt "Asus" logós puha táska - és az egér, továbbá a két év garancia háztól-házig elven működik, futár hozza, viszi a problémás gépet a szervizig. A magyarországi javítást a Fixdirect kft végzi, sajnos a K53-as töltőcsatlakozója miatt igénybe kellett vennem a segítségüket, szerencsére nagyon precízek, segítőkészek és kedvesek voltak, tökéletesen meg voltam elégedve a munkájukkal.

Összegzésképp azt mondanám, hogy azt kaptam, amire számítottam. Itt-ott fejlődött a gép a K53-hoz képest, de alig telt el egy év, a már megszokott minőségét simán hozza, az alumíniumborítás kivételével - ami csak a fehér változatnál hiányzik! A drivertámogatást nem rónám fel a K55-nek, mert aki win7-el fogja használni semmit sem fog észre venni belőle, az InstALL közbeavatkozás nélkül minden szükséges dolgot fellő és máris teljes pompájában használható a gép, ami nem túlzó megfogalmazás, hiszen egy gyönyörű, divatos laptopról van szó (szerintem ebben az árkategóriában ez a legszebb)

Mindenkinek nyugodt szívvel ajánlom és majd pár hónap múlva egy rövid tartós teszttel is kiegészítem a fenti írást. A kérdésekre, mint a tablet-tesztnél is, igyekszem legjobb tudásom szerint és gyorsan válaszolni, írjatok nyugodtan! :)

/a képek saját készítésűek, bocs a porért és a tükröződésért, de az igazság az hogy ez hozzátartozik a gépekhez, csak a boltban és a termékfotókon olyan tiszták, a fotóimon egy reális, otthoni környezetben láthatóak/

10 megjegyzés:

 1. Köszi a cikket, sokat segített!

  VálaszTörlés
 2. Ez a cikk nekem is jól jött!KÖSZI!

  VálaszTörlés
 3. szia

  ma vettem meg én is ezt a gépet, nem volt még időm foglalkozni vele, egy kérdésem volna, USB-ről lehet telepíteni Win 7-et?

  köszi

  VálaszTörlés
 4. szia

  elméletileg igen, bár én gyakorlatban még nem próbáltam pendrive-os telepítést, így konkrétan nem tudok hozzászólni

  VálaszTörlés
 5. csak azért gondoltam mert már az új lapok támogatják és azért így gyorsabb lenne..

  köszi, hogy válaszoltál

  üdv.

  VálaszTörlés
 6. Üdvözlet. Most kaptam én is egy ilyen gépet és sajnos tepités után nem hajlandó elindulni rajta az op rendszer "win7 32-64 bit, folyamatosan ujra indul. Probáltam már mindent de amint vége a telepités egyszerüen nem akar indulni. Esetleg van valami ötlet? Válaszodat köszönöm elöre is.

  VálaszTörlés
 7. Letötörtél minden particiót telepítés előtt??? Ha nem akkor kezd onnan... ha igen akkor nézz más telepítőanyagot...
  pl: http://thepiratebay.se/torrent/7942306/Windows_Vista_Ultimate_SP2_x64_x86_en-US_Dec20_2012
  A magyar nyelvet a telepités után a frissítések között le tudja tölteni, a szabadon választható frissítések közt ;-)

  VálaszTörlés
 8. Üdv. Természetesen azzal kezdtem. Már frissítettem a BIOS-t is, a merevlemezt már többször töröltem és formáztam de semmi eredmény nem volt. A telepítő lemez elméletileg jó mert az asztali gépemet mindig arról a lemezről telepítettem és sosem volt még vele gondom. Azért megpróbálok másik telepítővel megoldani a dolgot, de sajna a link nekem nem működik, de torrent en találtam telepítőt. Ha van valami változás akkor jelzem.
  Kellemes Karácsonyt Kívánnok.

  VálaszTörlés
 9. Üdv.
  Sikerült az új telepítővel orvosolni a problémát, most már működik!!! Már csak 1 problémám van hogy a Bluetooth-t nem tudom elindítani, próbáltam a Fn+F2 vel de nem jártam sikerrel, eszköz illesztőben sem szerepel de a telepített programok között ott van maga a program. Esetleg erre valami megoldás?
  Köszönöm az eddigi segítséget, nagyon jól jött!
  Zoli

  VálaszTörlés
 10. Szia!

  Drivereket rendesen telepítetted? Próbáld meg a telepítőlemezről kikeresni a bluetooth drivereket és végigpróbálni manuálisan a telepítést. Az eszközkezelőben azért nem látszik, mert ki van kapcsolva, gyakorlatilag mintha usb-s lenne és kihúznád a gépből. Nem tudom pontosan a K55nél hogy van, de K53 alatt egy wireless console nevű progi vezérli a wifi+bluetooth kapcsolást, a gyorsbillentyűkért meg az ATK Package nevű segédprogi felel. Lehet ezek rosszul települtek fel és ez okozza a gondot.

  VálaszTörlés