november 20, 2012

Szelektív fehéregyensúly eltolás vakufénnyel

A bonyolult cím azért egyszerű fogalmat takar, ebben a cikkben a legújabb szerzeményemről, a vakuszínezőfóliákról fogok írni. A "Flash gel" néven is emlegetett dolog rettenetesen egyszerű, egy öntapadós tépőzárral színes, fényátengedő fóliákat helyezünk fel a vakura. De miért jó ez nekünk?

Az általam megrendelt csomagban tíz fólia volt, három színben, 3 különböző fokozatú sárga, 3 zöld és 4 kék, A gyengébb fóliákat alapesetben a vakufény finom korrekciójához használhatjuk, pl a lágy-sárga remek szolgálatot tehet portréknál (akár az aranyszínű derítőernyők), az erősebbekkel érdekes effekteket hozhatunk létre.

A fóliák kreatív használatához fontos megérteni a fehéregyensúly fogalmát. Részletesen most nem tárgyalom ki, gyakorlati szempontból itt z a lényeg, hogy a szemünk és a fényképezőgép is megpróbál igazodni a különböző színű megvilágításokhoz azért, hogy az eltérő színű fény ellenére is mindent helyes árnyalattal érzékeljünk. Ezért a napfényt többnyire fehérnek találjuk, ahogy zárt térben a vaku fényét is, pedig utóbbi egy kicsit kékebb, hidegebb árnyalatú. Az alkalmazkodás okozza azt is, hogy naplementekor kéknek látjuk az árnyékokat, hiszen ilyenkor a sárga napfény miatt az érzékelt színek a kék felé tolódnak (különben mindent olyan intenzív vörösben látnánk, hogy alig tudnánk megkülönböztetni egymástól a formákat). A fényképezőgépnél ezt a "színeltolódást" fehéregyensúlynak nevezzük, az értékét automata módban megpróbálja megtippelni a gép, de mi is beállíthatjuk, RAW fájlok esetén is akár utólag (jpg-nél is, de az sokat elvesz a tónusgazdagságból)

A vakuszínező fóliák viszont eltolják a vaku fényét valamely irányba. Önmagában ennek nem lenne sok értelme, hiszen ha zöldes árnyalatú fotót akarnánk elég lenne az utómunka során eltolni a fehéregyensúlyt, viszont jól jönnek, ha csak a főtéma színét szeretnénk megváltoztatni a háttérhez képest, vagy épp fordítva.
A legintenzívebb példát -a kék színezőfólia- a táblázatban a "Strong blue shift"-nél láthatjuk. A vaku fénye ekkor nagyon erőteljesen kék színű lesz, megfestve ezzel a közelben lévő tárgyakat. Csakhogy a villanás ereje exponenciálisan csökken, így a néhány méterrel távolabb található háttérre már inkább csak enyhén sárga, késő őszi napfény jut. A képen tehát két "helyes" fehéregyensúly közül választhatunk. Ha a háttér szerint állítjuk be az előtér kékben fog úszni, ha viszont az előteret vesszük hitelesnek, akkor a háttér színei eltolódnak a kék komplementer színének irányába és úgy fognak kinézni, mintha vöröses-narancssárgás fénnyel lettek volna megvilágítva. Ugyanez érvényes a többi fóliára is, a narancs kékbe tolja el a hátteret, a zöld pedig inkább a lila felé.

A mellékelt táblázatnál hasonlóan jártam el, mint a vakufej villanásának tesztelésekor. A szobában kicsit szűkösen tudtam elhelyezkedni, az ideális ilyenkor az lenne, ha minél kevesebb külső fény jutna az előtérre, amit a vaku megvilágít, és minél távolabb legyen a háttér, hogy a színes villanás már ne tudja befolyásolni. Ha a vaku és a természetes fény keveredik az előtér és a háttér között, akkor gyengül a wb-shift és kevésbé látványos lesz a hatás. A képeket épp emiatt iso200/f11/0,5" értékekkel lőttem, az f11 kizárta azt, hogy a vakuvillanás kb egy ezredmásodperces hossza alatt sok fény jusson a háttérre, a 0,5mp-es záridő pedig elég fényt engedett be a szűk rekesz kompenzálásához. A képen elhelyeztem két fehér lapot. Bár messze vannak a tökéletes 70%-os szürke mérőlapoktól, úgy éreztem, hogy a fehéregyensúly méréséhez most ez is elegendő lesz. A bal oldali oszlopnál a háttérben lévő lapról mértem a fehéregyensúlyt, azon a fotón, amelyiken nem villant a vaku. A korrekt eredmény kedvéért beiktattam egy középső oszlopot, ahol a standard vakuvillanás értékére állítottam a színeket. A jobb szélső oszlopnál az előtérben lévő fehér lapról mértem, így minden képen más a fehéregyensúly.

A képeken jól látszik, hogy egész érdekes hatásokat lehet elérni vele. A narancs fólia mindenképp hasznos lesz portréhoz, a kékkel pedig nagyon érdekes éjszakai fotókat lehet szerintem készíteni. A zöld felhasználására még nincs konkrét ötletem, de biztosan próbálkozni fogok és ha sikerül valami, mindenképp beszámolok róla. Aki ismeri a munkásságom az tudja, hogy elég merész módon bánok a színekkel, úgyhogy egy ilyen eszközzel a kezemben lehet érdekes dolgokra számítani! ;)
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése