november 01, 2012

Brenizer módszer

Avagy hogyan szerezz magadnak nagyfényerejű objektívet occón! :)

Ma a pixinfo.com-on rábukkantam egy cikkre és azonnal felkeltette az érdeklődésem, mert egy olyan technikai dologról mesélt, amin már sokat gondolkodtam, de ezt a konkrét -egyébként végtelenül egyszerű- megvalósítást még nem ismertem.

Az egész lényege az, hogy egy rövidebb gyújtótávolságú és nagyfényerejű objektív képét imitáljuk egy hosszabb és szűkebb rekesszel szerelt objektívvel, úgy hogy panorámaképet készítünk a témáról. Ennyi. És mekkora ötlet! A háttérelmosódás "összeadódik", a technikával egy jobban elmosott képet nyerünk. Jobbra látható is a délelőtti kísérletem eredménye, a felső a referenciafotó, az alsó a végeredmény.

A panorámaképeket a 70-210el készítettem, egészen közelről, f/3,5ös rekesszel, 70mm-en. Nagyon sötét volt ma és a panoráma miatt körülményes lett volna egyenletes világítást csinálni a vakuval, ezért úgy döntöttem mehet a magasabb iso, az egész amúgy is csak szemléltetésnek készül. Több képet is csináltam, de a PS panorámaillesztője elég furán dobta össze a dolgokat, így csak egy kb 3x3-as, vagy talán picit kisebb középső terület maradt meg, kb 18megapixel (a 350D 8megapixeles képet készít). Nem volt türelmem nagyobb méretű panoráma elkészítéséhez, de minél több fotót készít az ember, annál rövidebb eredő gyújtótávolságot és kisebb "effektív rekeszértéket" (~erősebb bokeh) kap.
A referenciaképet a panoráma végső képkivágásához igazodva lőttem a kitobjektívemmel ugyanarról a távolságról. Az eredmény 40mm-en f/5 rekesz mellett készült el. A két képen jól látszik az eredmény, a gyújtótávolság miatt a perspektíva is változik, de jól lemérhető, hogy mennyivel szebb bokeh és szűkebb DOF érhető el a módszer használatával.

Alant a fentiekből egy közelebbi képkivágás egymás mellé téve. Hozzá kell tenni, hogy a bal szélső felbontása kevesebb, mint fele a jobb szélsőének, ami a panorámás módszerrel készült, ezért a képzaj is jobban érvényesült a fotón, a RAW feldolgozás és a szűkebb rekesz miatt kontrasztosabb is. Az összehasonlításon viszont az is jól látszik, hogy a 70-210 rajzolata mennyivel szebb, mint a kitobié.

Nagyon ötletes, egyszerű és remek eredménnyel szolgáló módszer, mindenképp kísérletezni fogok még vele. Hasznos tud lenni, ha van elég idő a fotózáshoz, de nincs kéznél egy 50/1,8, vagy pedig, ha olyan nagyméretű dolgokat (pl egy épület) akarunk háttérelmosással rögzíteni, amiktől nem tudunk elég távol menni, vagy nincs meg hozzá a kellő felszerelésünk.
Akit érdekel, angol nyelven itt olvashat részletesebben a dologról. 
Az online kalkulátorral pedig azt is kiszámolhatjuk milyen effektív értékre jutunk, én most pl egy 50/2-es objektívet közelítettem.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése