november 02, 2012

A titkos kombináció: Győr, hajnal, köd, városháza

Hogy mi kell ahhoz, hogy olyan színeid legyenek, amiket órákon át tartó fotosopozással is ritkán tudsz elérni   heteken át keresel, aztán ha megtalálod egy fotón, el sem hiszed, hogy valódi? Elmodom.

Kelj fel hajnali ötkor és készülj fel egy kiadós fotóstúrára. Pucold tisztára a frontlencséket, töltsd fel az akksikat, formázd le a memóriakártyát, aztán kifelé, hogy biztosan elérd a vonatot indulj el a fél órával korábbi busszal! És bumm, egyszer csak ott állsz az állomáson, akkora ködben, hogy az orrodig sem látsz és még fél óra, ameddig megérkeznek a többiek. Mit teszel ilyenkor? Hát ha épp Győrben vagy, akkor talán érdemes előhúzni a fényképezőgépet és kinézni a Városháza elé.


Amikor kiértem épp hajnalodott, a szürkület előtti percek reggel pedig ugyanúgy viselkednek, mint a naplemente után: erőteljes kék fénybe borul minden. Csakhogy ezúttal ezt a köd alaposan megszűrte, így a városi fények kicsit elnyomták a reggeli kékórát. A városháza világítása viszont még égett, az erős narancsfény pedig megfestett mindent. Az, hogy minden nedves volt a sűrű ködtől sokat adott a képhez, így minden fénylő/tükröző felületté vált. Plussz érdekesség, hogy Győrben a főúton nem az általam annyira utált nátriumgőz lámpás megvilágítás van, hanem valami halogén vagy LED-es megoldás lehet, mivel szép, egyenletes színvisszaadású fehér fénye van (folytonos spektrum for the win!). Használható fehéregyensúlyt belőni ennyi különböző megvilágításnál lehetetlen, ilyenkor nincs is helyes beállítás, a fotósnak kell megválasztania azt az értéket, ami legjobban visszaadja, amit látott - és egyébként ilyen tényleg sincs, mert a szem dinamikusan alkalmazkodik, miközben egy fotó statikus. Akik analóggal dolgoztak ilyenkor meg voltak lőve, mert a hagyományos filmeknek fix fehéregyensúlya van. A profik különböző nyersanyagot raktak a gépbe napos időre, árnyékra és műfényre. Szerencsére Lightroomban ki lehet kísérletezni azt a fehéregyensúlyt és kalibrációt, ami a leginkább megfelel a látottaknak  fotós szándékainak.


A második képen persze már jobban érvényesül a kék óra, ami annak köszönhető, hogy lekapcsolták a városháza világítását. Sajnos állvány nem volt nálam, és a vonat is indult, így nem tudtam sok használható fotót készíteni - és azokat is magas iso-n csak -  erről a reggeli tüneményről, mindenesetre már ezért megérte felkelni (a túráról meg már írtam :P )

3 megjegyzés:

 1. És még előző este arról beszélgettünk, hogy minek neked állvány. Hát ezért kellett volna.:D
  Amúgy jók lettek!

  VálaszTörlés
 2. Nem állvány kell, hanem több iso, meg nagyobb felbontás,hogy legyen miből zajt szűrni. :D

  VálaszTörlés
 3. 650Dtől könnybe lábad a szemem, de a 7Dről, meg a nagyokról már ne is beszéljünk. Azokkal már lehetne extrém éjszakai felvételeket készíteni :)

  VálaszTörlés