október 18, 2012

Yongnuo YN-565EX vaku teszt

Régóta áhítoztam egy komolyabb rendszervakura, de a Canon kínálata meglehetősen drága és szegényes ezen a téren. A 430EX II már egy egészen professzionális holmi, a nála olcsóbb Canon vakuk - már bocsánat - de nem jók semmire. Szerintem egy rendszervaku a forgatható fejnél kezdődik, legyen akármilyen kulcsszáma, zoom rendszere, slave üzemmódja, ha a fejét el tudod fordítani 90-270 fokban, akkor már jó valamire. Így amikor végre vásárlásra adtam a fejem ez volt a fő szempont és a rászánt összegből jól látszott, hogy Canon vaku nem fog kijönni. Sajnos jelenleg megfelelő Metz sem volt ebben az árban, a Sigmától meg úgy menekülök, mint mókus az erdőtűztől (és mindenkinek ezt javaslom!) így hát egyéb 3rd party gyártók termékpalettáján is körül kellett néznem. Már-már majdnem letettem a voksom egy Nissin 622-es mellett, ami egy szerény 430EX teljesítményű, fapados, de megbízható kínai vaku, amikor felfigyeltem a Yongnuo termékekre. Úgy voltam vele, hogy ha már Nissinnél tartok, akkor ezt a nehezen kimondható nevű távolkeleti gyártót sem érdemes kihagyni a nézelődésből. Néhány review és ismertető átnézése után már tudtam, hogy ez a nekem megfelelő márka: igényes, gazdag funkcionalitású nagy teljesítményű eszköz, lapospénztárcájú amatőr fotósoknak.


A YN-565EX, mely tegnap óta a felszerelésem gazdagítja jelenleg 45-55e HUF környékén beszerezhető, ki milyen forrásból jut hozzá. A vaku tulajdonképpen a Canon 580EX-II koppintása (az alapján, amit a gyártástechnológiákról tudok, szerintem félvezetők terén rengeteg alkatrészben tulajdonképpen meg is egyezhetnek) mind teljesítmény, mind szolgáltatások, mind kialakítás terén. Mivel én csak 430EX-et használtam korábban, a Canonnal való összehasonlítástól most eltekintenék, inkább az összbenyomás és használhatóság szempontjából vizsgálnám meg a vakut. Megjegyezném, hogy nekem még mindig EOS 350D-m van, ami korlátozott lehetőségeket kínál csak a vakuk kezelésére, így a Wireless Sync módot pl nem tudom kipróbálni.

A névleges kulcsszáma 58 ISO100-on, a cikk végén linkelt cikkben a gyakorlatban használható mérési adatok is helyet kaptak, amik szerint nagyjából 54-es kulcsszámmal lehet számolni. Ez nagyjából a Canon 430EX és az 580EX közé teszi teljesítmény szempontjából, ami egy egész jó eredmény tekintve, hogy jóval olcsóbb mindkettőnél.


A doboz egyszerű és kicsi, benne a vakun kívül a használati utasítás, egy tok és egy állványmenetes talp kapott még helyet. A vaku méretes, a 430EX-nél érzésre kicsit nagyobb és mindenképp nehezebb annál. A súly azért nem veszélyes, bőven a komfortosan használható zónán belül van.
A megjelenése tekintélyt parancsoló, a villanó felület hatalmas, az összkép pedig professzionális felszerelést idéz. Mindenhol finoman lekerekített sarkok, precíz illesztések és minőségi műanyagok vannak. A gombok kemények, remek nyomásponttal, a vakupapucs pedig fémből van, műanyag menetes szorítógyűrűvel. Az elemtartó fedele nagy, masszív, tartós és pontosan összerakott. A túlsó oldalon egy gumiborítás mögött található a pótakksi és a szinkronkábel csatlakozója.

Bár az 580EX kioldógombja helyet kapott a fejen, ez csak designelem, nincs funkciója, a fej rögzítés nélkül forgatható és billenthető, körbe 270 fokban, felfelé kb 90 fokban. Vízszintes forgatásnál határozottan billen át két fokozat között, megfelelően tart, jó benyomást keltenek a fokozatok közötti kattanások. Felfelé állítva már kicsit másabb érzés, én jobban örültem volna, ha ebben az irányban is határozottabb fokozatok között lehet állítani a fejet, vagy kioldógombbal van rögzítve, de nem hinném, hogy megkopna, vagy egy nehezebb fényterelő lehúzná.


A villanófelület felett helyett kapott egy kihúzható derítőlap és egy széles-látószögű fresnel diffuzor, ami 18mm-re növeli a lefedettséget. Az egység elején található a wireless transmitter vevője és az AF segédfény. Nagy meglepetésemre ez utóbbi nem infravörös, hanem egy jól látható vörös fény. Először kicsit csalódott voltam, de aztán rájöttem: nem egyszerű LED-ről van szó, hanem egy igencsak erős vörös lézerről, aminek komoly hatótávolsága van és a vetített mintázat segítségével a gép a legtöbb felületre biztosan tudott fókuszálni. (reméljük nem fogja megvakítani a modelljeim :D )

A hátlap nagyon emlékeztet a 430EX kialakítására, egy nagyméretű borostyán megvilágítású LCD panel és 11 funkciógomb kapott rajta helyet. Az LCD-n megjelenő piktogramok is a Canont idézik, így aki használt már ilyen vakut, az ezzel is el fog boldogulni. A Pilot gomb vörösen világít, ha minden rendben van és zöld töltés közben. Nem tudom,hogy a Canonnál hogy van, de nekem ez kicsit fura volt, bár könnyen megszokható apróság.

Alapvetően három üzemmód közül választhatunk: ETTL, Manuális és stroboszkóp. Az első egyértelmű, Canon gépre csatlakoztatva egy fejlett, objektíven keresztüli fénymérő rendszer szabályozza a vaku teljesítményét, legyen az bármilyen irányba forgatva. Az ETTL nagyon megbízható dolog és a Yongnuo vakuja kihasználja ezeket az előnyöket, magabiztosan fotózhatunk automata módban is. A manuális üzemmódnál 1/1 és 1/128 között változtathatjuk a villanás fényerejét. Stroboszkóp (MULTI) módnál a fényerő mellett a frekvenciát és a villanások számát is meg kell adjuk. Ekkor egyetlen exponálás során a megadott módon többször villant a vaku (így készülnek azok a képek, amikor egy fotón látszik pl egy béka ugrásának néhány fázisa)


A három fő üzemmód mellet még ott vannak a SLAVE módok is, ebből is három. Az elsőben a modernebb Canon (és Nikon!) fényképezőgépek wireless vezérlésére reagál a vaku, tehát ekkor is ETTL fénymérést kapunk. Sajnos ez még csak az újabb Canon vázakban található meg, illetve beépítve az 580EX-be és a fejlettebb távkioldókba. A YN565EX csak slave-ként működik, masterként nem használható, tehát a slave vakuk ETTL vezérléséhez mindenképp egy erre alkalmas gépváz vagy távkioldó kell. A másik két slave módnál minden környezeti villanás aktiválhatja a vakut. Ez a hagyományos módszer még egy mobiltelefonnal is kompatibilissé teszi. Az S1-ben minden villanásra elsül a vaku, az S2-nél belekalkulálja a TTL vakuk fénymérő elővillanását és csak a fő villanásra old ki.

A vaku zoom feje automatikusan változtatja a megvilágított képmezőt 24-105mm között, érzékelve a kisebb szenzorméretet és belekalkulálva a crop faktort. A zoom fejet manuálisan is vezérelhetjük, egyébként mindig automatikusan állít, a Canon vakukkal ellentétben elforgatott állásban is.

Az 565EX gyorsan feltölt, amennyire én tesztelni tudtam gond nélkül követi a 3kép/mp-es sorozatfelvételt is.
A rekeszellenörző gombbal aktiválható a modellfény is, ilyenkor kisebb fényerőn egy pár másodperces folyamatos fénnyel ellenőrizhetjük, hogy milyen eredménnyel fog járni a vakuzás. Ez egyébként semmit sem lassít a működésében, szinte azonnal elsüthető utána a vaku. A feltöltés nem jár hanggal - nagyon közel hajolva persze hallani a kondenzátorok duruzsolását, de egyébként csak a zoom fej állítását hallani. Ez kb olyan hangos mint egy átlagos objektív DC motorja.


A vaku cFn menüjében különböző működési paramétereket állíthatunk be, pl a visszajelző sípolást, távolságskála mértékegységét, automatikus kikapcsolás idejét és ehhez hasonlókat. Állítólag ezek egy része a fényképezőgép menüjéből is vezérelhető, de a 350D erre még nem képes, így ezt nem tudtam kipróbálni.

Működés közben nem tapasztaltam melegedést, még diffuzorsapkával sem igazán. Egy komolyabb esküvőfotózás biztos igénybe venné, de a beépített védőáramkör túlmelegedés esetén három percre letiltja a vakut.

Még sok mindenről lehetne írni, de a főbb funkciókat nagyjából érintettem. Az első és a sokadik benyomásom is az, hogy egy nagyon jó vétel volt a YN565EX. Tökéletes alternatívát kínál a Canon vakuira, a kompromisszum látszólag csak az, hogy a vaku elejére "YONGNUO" feliratot festettek, nem Canont (a betűtípus viszont szinte ugyanaz :D ) Nem tudom, hogy tartósság terén hogy fog szuperálni, terveim szerint a közeljövőben erősebb kiképzésnek vetem alá, hogy még a garancia alatt kiderüljenek esetleges turpisságok  Ugyanakkor a netes vélemények is azt sugallják, hogy nagyon megbízható, komoly presztízst képviselő vakuról van szó, ami igencsak meglepő egy kínai gyártótól.
Rendszervakuként tehát minden amatőr fotósnak nyugodtan merem ajánlani, sőt profik számára is érdekes lehet: ha már van egy 580EX-ed, akkor slave vakuknak teljesen felesleges drága Canon vakukat vásárolni. Egy 580EX árán kijön három YN565, ami kiegészítők terén teljesen kompatibilis a Canonnal és funkcionalitásban jóformán megegyeznek!

Akit még több infó érdekel és ketyeg angolul annak ajánlom ezt a cikket: http://speedlights.net/2011/08/28/yongnuo-yn-565-ex-flash-review/ Itt az utolsó molekuláig szétboncolják a vakut, mérési adatokkal, tényleges összehasonlításokkal és tesztfotókkal.

A tesztemhez a képeket a google segítségével szereztem be, később tervezek írni egy tartósteszet is, amihez addigra készítek saját illusztrációkat is.

18 megjegyzés:

 1. Kedves Rajmund
  Köszönet a észleges beszámolóért. Remélem,ami óta használod,csak pozitív tapasztalataid vannak a YN-565 EX el kapcsolatban. Én a közel jövőben szándékozom,magamat meglepni egy Canon géphez kapcsolható rendszer vakuval. Nagyon nagy a valószínűsége,hogy általad birtokolt "YN...." Vakut választom már az ár/érték arány miatt is. No meg nem elhanyagolható,hogy a Budapesten egyetlen forgalmazót tudok az pedig a XIV.Kerületben a Vezér úton van,ami rendkívül közel van lakhelyemhez. Még egyszer köszönet az általad lejegyzett cikkért,és kívánok sok szép képet,remek fotós témákat és jó egészséget.
  Üdvözlettel Gábor

  VálaszTörlés
 2. Szia!

  Örülök, hogy segített a cikk!
  A vakuval azóta is megvagyok elégedve.
  Ha adsz egy email címet elküldöm egy Bp-i kereskedő elérhetőségét, aki olcsón be tudja szerezni ezt a vakut.

  Javaslom viszont, hogy nézd meg az edigitalon a Triopo márkájú vakukat, nagyon hasonló márka a Yongnuohoz, viszont a Canon helyett inkább a Nikon vakuihoz hasonlóak (természetesen teljesen kompatibilisek a Canon gépekkel,ha megfelelő típust rendelsz). Az edigitalnál elég olcsó és egy év garanciát vállalnak, ami kicsit megbízhatóbbá teszi a dolgot. Mondjuk én továbbra is a Yongnuot veném, tehát ezzel nem fogsz melléfogni, csupán alternatívaként említettem. :)

  VálaszTörlés
 3. Szia! Én is ilyen vakut akarok venni, tudnál a vásárlásban segíteni? Kérlek irj a mlinarcsek@gmail.com cimre. Köszönöm üdv Csaba.

  VálaszTörlés
 4. Engem meg győztél, ezért körülnéztem és a legalacsonyabb ár 47ezret kérnek érte.
  Szeretném minél olcsóbban megvenni.
  Légyszi küld el nekem annak a Bp.-i kereskedőnek az elérhetőségét a címemre kolonicsvideo@tvn.hu
  Segítségedet előre is köszönöm.
  üdv. Gábor

  VálaszTörlés
 5. Üdv.
  Nagyon jó a cikk. Végre kaptam egy pontos képet arról, hogy mit is tud ez a vaku. Végre rávettem magam, hogy rendeljek belőle egyet.
  Ha van rá lehetőség küld el nekem is az illető email címét, ki tud a vásárlásban segíteni.
  Köszönettel:
  Gergely
  ott.gergely@gmail.com

  VálaszTörlés
 6. Kedves Rajmund!
  A cikked hatására tettem le a voksom (végre) e vaku mellett. Szeretném az illető kereskedő elérhetőségét, ha van rá módod.
  Üdvözlettel:
  László
  winterlaszlo@gmail.com

  VálaszTörlés
 7. Meg tudnád mondani, hogy melyik az a rekeszellenőrző gomb, amivel a modellfény bekapcsolható?
  Tudom, bugyuta kérdés, de nem találtam meg. :(
  Előre is köszi a választ!

  VálaszTörlés
 8. Szia!
  Bocs, hogy csak most reagálok, remélem még nézed a postot, elfelejtettem moderálni a megjegyzéseket?

  Nikonra nem minden gépnél van, de ha igen, akkor a markolat belső oldalán az objektív mellett (átállítható) Canonnál a bajonettkioldó gomb alatt, a gép bal oldalán, egy kis lapos gomb. ;)

  VálaszTörlés
 9. Szia Rajmund!

  Én is gondolkodom egy hasonlón (Nikon változat).
  Kérlek írd meg a kereskedő elérhetőségeit: pdapda@freemail.hu

  Köszi,
  Tamás

  VálaszTörlés
 10. Szia Rajmund!
  Nagyon meggyőző az írásod, köszönöm, hogy megosztottad! Remélem még mindig beszerezhető ez a vaku ott, ahol te vetted.
  Én is megköszönném, ha elküldenéd a pontos címet!
  emsa70@hotmail.com

  Üdv: Emi

  VálaszTörlés
 11. Szia Rajmund!

  Kíváncsi lennék, hogy még ennyi év távlatából is elégedett vagy e a vakuval :) Nemrég vásároltam egy nikon D3200 -at és most gondolkodom, hogy beruházom egy vakura, pont erre amiről Te is írtál.:) Minő véletlen :D:D Meg tudnád osztani a véleményed velem, illetve megadom a címem s ha még mindig üzemel a szuper kereskedő, megadnád az elérhetőségét?
  Kösziiii
  Noémi
  kersner.noemi@googlemail.com

  VálaszTörlés
 12. Szia Rajmund!
  Nekem is van egy ilyen vakum, és én is csak dicsérni tudom, de sajnos nincsen hozzá magyar nyelvű kézikönyvem, így minden funkciójával nem vagyok tisztában.
  Abban tudnál-e segíteni, honnan lehet beszerezni ilyet? Akár letölthető formában is érdekelne.
  Előre is köszönöm a segítséged!

  Csaba
  palatinuscsaba70@gmail.com

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Szerintem nem készült hozzá magyar leírás, én is az angolból bogoztam ki. :/

   Törlés
 13. Helló Rajmund!
  Nekem a gyári Canon vakukkal a következő problémám van: indirekt vakuzásnál zoomos, nem fix fényerejű objektívvel a távoli tárgyat alul, a közelit túlexponálja. Próbáltam több vázzal, több (csak Canon) vakuval, és az eredmény ugyanaz. Manualba állítva a vakut ki tudja villantani az adott távoli pontot, tehát nem a távolsággal van a baj, hanem a vezérlő kisebb villantást csinál, mint szükséges lenne.
  Úgy tűnik, mintha az E-TTL adatokat nem venné teljes mértékben figyelembe.
  Kíváncsi lennék, a Yongnuo ilyen esetben hogy viselkedik. Letesztelnéd, ha megkérhetlek?
  Kösz: Zoli

  VálaszTörlés
 14. Szia Rajmund!

  Canon váz+vaku együttesnél jellemző hiba, hogy nem fix fényerejű zoomos objektívvel INDIREKT vakuzás esetén hogy a közeli témát túl, a távolit alulexponálja. Ez ismert jelenség, megoldást nem kaptam rá, pedig már a Camera Kft-nél is voltam. Több vázzal és vakuval is próbáltam. Ha érdekel, részletesebben is leírom.
  Kíváncsi vagyok, hátha a YONGNUO-val jobban működik. Le tudnád tesztelni ezt a jelenséget?
  Kösz: Zoli

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Bocsánat, hogy csak most reagálok, az igazság az, hogy másfél éve abbahagytam a blogot és ritkán nézek rá. A Yongnuonál inkább az ellenkezőjét, túlexponálást szoktam tapasztalni, ahhoz hogy ne exponálja túl a távoli témát, akkorát villant, hogy minden, ami közel van kiég. Szerintem erősen függ gép+vaku párosításoktól, beállításoktól, helyszíntől. Sajnos ez problémás dolog, de ha következetesen ugyanúgy alatta/fölötte villant, akkor vakuexpozíció kompenzálással lehet korrigálni, sőt, talán a szervizben kalibrálni is képesek.

   Törlés
  2. Kedves Fotóstársak!
   Magyar nyelvű leírást keresek a Yungnuo Speedlite YN565EX jelű vakumhoz.Kérlek Benneteket segítsetek!!!!
   Elérhető vagyok paulus-44@vipmail.hu E-mail címen.
   Nagyon köszönöm Johannes Paulus

   Törlés
 15. Kedves Fotóstársak!
  Magyar nyelvű leírást keresek a Yungnuo Speedlite YN565EX jelű vakumhoz.Kérlek Benneteket segítsetek!!!!
  Elérhető vagyok paulus-44@vipmail.hu E-mail címen.
  Nagyon köszönöm Johannes Paulus

  VálaszTörlés