október 27, 2012

Dragon

Ma kísérletezgettem kicsit makrózással, de a gekkó túl izgága a retro módszerhez, amiről korábban már írtam (hiába na, nem kaktusz :D ), így az AF-re és a kitobi/tele normál leképzésére kellett hagyatkoznom, ami legjobb esetben sem több 1:5-nél szerintem (csak saccoltam). Gondolkoztam valami olcsó makrós cucc beszerzésén, egy retro gyűrű már pár ezer forintért beszerezhető, de úgy érzem,hogy a jelenlegi objektíveimmel nem lenne egy életképes kombináció, ha a kitobira rakom a telét, akkor túl kis képátmérő lesz, ha a telére a kitobit, akkor túl nagy leképzés, lehetetlenül kis mélységélességgel. Egy közgyűrű sor hasznos lenne, és 3e Ft környékén már lehet kapni, de ezzel meg az a probléma, hogy nem viszi át az elektromos jeleket. A manuális fókusszal még nem lenne bajom, makrónál egy idő után, amúgy is felhúzza magát az ember azon, hogy az AF össze vissza fókuszál és átvált MF-re. Nagyobb probléma, hogy a blende vezérlést sem viszi át és az én objektíveimen nincs rekeszgyűrű (ebből a szempontból a régi Nikon objektívek sokkal átgondoltabbak voltak).


Egy AF-es közgyűrűsor már 20e környékén van, annyit viszont most nem szeretnék a témára áldozni, meg amúgy is: ennyi pénz környékén már kapni a Cosina/Pentax/Vivitar/Voigtlander/Soligor és még kitudja milyen néven futó ősi 100/3,5makrót, ami 1:1-es leképzést ad, manuális fókusz mellett, megdöbbentően jó képminőséggel. Csakhogy ennek a lencsének egy nagy problémája van, mégpedig az, hogy jóformán lehetetlen beszerezni. Ha valaki belefutna egybe tehát, mindenképp dobja utánam!


Persze az "álomobi" makrózásra a Tamron 90/2,8, amihez már volt párszor szerencsém és mindig lenyűgözőnek találtam. Többet makróobjektívtől én nem is várok el. A Canon 100/2,8asa is elég jó objektív, de szerintem nem annyival jobb, mint amennyivel drágább. Makrónál a legtöbb úgyis a szakértelmen és a türelmen múlik, aki nem képes precízen élességet állítani, rekeszt megválasztani, világítani, az nem tud sikeres képeket készíteni, bármilyen komoly készüléket adnak is a kezébe.


Apropó, ha már makróobjektíveknél tartunk, egy jó tanács, amiről mindig beszélek, ha élőben kérdeztek róla, de talán itt a blogon még nem említettem: felejtsétek el az 50-60mm körüli makrókat és a 100-nál hosszabbakra sem érdemes túlságosan ráizgulni. Miért?

Makrózásnál nagyon fontos a használható mélységélesség (továbbiakban DOF - depth of field), ami többek közt három dologtól függ: gyújtótávolság, tárgytávolság, rekeszérték. Nekünk ezek közül az első kettő fontos most. Általános optikai jelenség, hogy minél hosszabb az effektív gyújtótávolság, annál kisebb a mélységélesség, azaz minél nagyobb teleobjektívet használunk, annál kisebb térrész fog az éles tartományba esni. Ez az 50mm-es makróobjektívek malmára hajtja a vizet és a 180mm-es csodák lehetőségeit igencsak leszűkíti a néhány mm-es tárgyak világára. Csakhogy mint mondtam a tárgytávolságtól is függ a DOF, mégpedig minél közelebb mész valamihez, annál jobban lecsökken a hasznos térrész. A makróobjektíveknél ez azt jelenti, hogy ugyanazon leképzéshez az 50mm-esnél közelebb kell menni, mint egy 180mm-esnél. Az egyik tényező tehát a rövid makróknak kedvez, a másik a hosszúaknak, akkor most melyik a nyerő? Hát ami a kettő között van!

Most ez így hasratésszerűnek tűnhet, de higgyetek nekem anélkül is, hogy DOF/f/t diagramokat mellékelnék: a két tényező, APS-C méreten nagyjából 100mm-nél találkozik: ennél a gyújtótávnál még nem érvényesül annyira a teleobjektívek szűkebb DOF hatása, viszont ugyanahhoz a leképzéshez hosszabb tárgytávolság kell, messzebb maradhatunk a témától, így emiatt sem szűkül be drasztikusan a mélységélesség. Tehát általános célú makrózásra a legjobbak a 70-120mm közötti makróobjektívek, pl a Tamron 90/2,8SP, vagy a Canon 100/2,8 (használtam régen egy Nikkor 105/2,8-at, az is meggyőző volt).


 A fenti képekről még pár infó sorban, akit érdekelne:
1. A 70-210es tele retro állásban, vakuval
2. A 70-210es tele a gépre rakva, AF, 195mm f/4,5, vakuval, ISO200, 1/200sec
3-4. 18-55mmes kitobi, MF, 55mm, ISO400, f/8, 1/30sec, indirekt vaku és a terrárium vörös megvilágításával kombinálva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése