október 24, 2012

Bakonyi fotóstúra

Ezen a hétvégén végre megejtettük az Arrabona Fotósokkal már régóta tervezett, de az időjárás miatt többször is elhalasztott fotós túrát. Már a kezdetek kezdetén úgy volt meghirdetve a csoportban az esemény, hogy "Fele fotózás, fele szórakozás" és ezt sikerült is elérni. Szerintem mindenkinek lettek fantasztikus fotói, viszont egyáltalán nem volt egy száraz workshop hangulata a dolognak és nagyon jól szórakoztunk, a túra hatalmas élmény volt!


Érdemes volt kivárni a jó időjárást, a Bakony csodálatos színekben pompázott és kora reggel még sűrű köd borított mindent, ami reggel fokozatosan felszállt, lehetőséget adva néhány különleges fotó elkészítésére.


Rengeteg werkfotó is készült, igazából az ilyen túrákon talán ez a legizgalmasabb része az elkészült fotóknak. Érdekes egyébként, hogy egyetlen Nikonost kivéve színtiszta Canonos banda indult útnak reggel. Kipróbálható, cserélgethető felszerelés tehát akadt bőven.


Kísérleti jelleggel felcsaptam egy Tamron 90/2,8-at és próbálkoztam néhány makróval. Egy-két fotó használható lett, de a makró nem igazán őszi és semmiképp sem fotóstúrára való témakör, bőven el lehet tölteni az időt a megfelelő pozíció megtalálásával, a fények beállításával, a kellő mélységélesség belövésével, aztán az ember azt veszi észre, hogy a CB rádión szólongatják a többiek, hogy merre jár. :D Nem is sikerült mindig, pedig egy Speedlite 580EX vaku volt a gépemen master módban vezérelve a kezemben tartott Yongnuo vakumat. Egy-két fotó azért jó lett, de a ráfordított idő arányában nem voltam velük túlságosan megelégedve.


Szerencsére bőven akadt más fotóznivaló is, hiszen jöttek velünk modellek is,akik a jó társaság mellett további klassz fotókra adtak lehetőséget. Az esetek többségében a 70-210/3,5-4,5USM telémmel fotóztam, ami ismét bizonyította, hogy megfelelően használva egy verhetetlen objektív. A közel 20 éves gépezet még mindig hang nélkül, villámgyorsan és pontosan fókuszál, f8-nál borotvaéles, tágabb rekesznyílásokon, pedig elképesztően finom rajzolatot és mélységélességet kínál portrézáshoz. Egy időben gondolkodtam rajta, hogy "majd ha lesz pénzem" lecserélem egy 70-200/4L-re, de a túra után fellelkesedve elolvastam pár összehasonlítást és rájöttem, felesleges pénzkidobás lenne ezt az 50ezres lencsét a 150ezres testvérére cserélni, egy hajszállal jobb képminőség és komolyabb felépítés miatt (akkor már inkább 200ezerért egy Tamron 70-200/2,8VC)


Ami viszont gyenge pont volt az a vázam. Nagyon szeretem a 350D-t, de úgy érzem elértem az öt éves gép és a közel hétéves technológia korlátait. Talán figyelmetlenebb is vagyok, de az élességállítás néha nem olyan pontos (a gépben még 7 fókuszpontos, keresztszenzor nélküli mattüveg van) a dinamika, az érzékenység és a zajszint pedig összehasonlíthatatlan a "kortárs" gépek teljesítményével. Mindenesetre megpróbáltam kihozni belőle a maximumot, a múlt héten vásárolt YN565EX vaku sokat segített, hiszen alacsonyabb ISO mellett fotózhattam. A vaku egyébként élesben is remekül bevált, teljesen megbízhatóan működött, az égvilágon semmilyen probléma nem volt vele. A többiek néha használták wireless sync módban, az 580EX-el kevésbé, de az EOS 60D-vel tökéletesen működött az ETTL fénymérés, annak ellenére, hogy a vaku vagy öt méterre volt a géptől.


A túra abból a szempontból is nagyon tanulságos volt, hogy rájöttem: rengeteget kell még fejlődnöm portréfotózás terén. Eddig az volt a szerencsém, hogy többnyire olyan modellekkel fotózhattam, akik tapasztaltabbak voltak, remek érzékük volt a "képen való szerepléshez", vagy volt elég időnk is, hogy több képet készíthessünk és válogathassunk a beállítások között. Viszont olyan szituációkban, ahol a modell is tapasztalatlanabb meg vagyok lőve, mivel tulajdonképpen én is az vagyok ezen a téren. Egy workshopon pedig kevés idő van, egy-egy helyszín, beállítás tíz percig tart csak, ráadásul körbehemzsegik az embert a fotós kollégák. :)

Nem baj, a felismerés már félsiker, gyakorlásra pedig remélhetőleg bőven lesz lehetőségem a közeljövőben!


Délután már inkább a beszélgetéseken, szórakozáson volt a hangsúly, jóval kevesebb fotót készítettünk, viszont nagyon jól éreztük magunkat. Elfogyott némi alkohol is, készültek vicces werkvideók és fotók, de hogy ebből valami is nyilvánosságra fog-e kerülni, abban nem vagyok biztos, de őszintén szólva nem is bánom, ha nem kerül ki semmi. :D

Összességében tehát egy nagyon remek napot tölthettem a Bakonyban, megismerkedhettem a győri fotósvilág krémjével ( :P ) és készült néhány emlékezetes fotó is. Köszönöm a meghívást az Arrabona Fotósoknak és a szervezést Bencének, remélem még sok ilyen eseményen veszünk majd részt. Addig is figyeljétek a csoport nyilvános oldalát! :)

Az utolsó fotón én vagyok, köszönet érte Farkas Attilának. Nikon power! :)

A túrán készült képeimből megtekinthettek egy válogatást a facebook oldalamon - érdemes, ide csak a töredékét töltöttem fel! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése