október 20, 2012

A Nagy Vaku Térkép

flash comparison chart dslr diffuser external reflexion bouncerAz alábbi 12 megás kb 3300*6500px felbontású tesztábra másfél órás munkám eredménye. Szerettem volna feltérképezni, hogy a forgatható fejű vaku beltérben, fényformálókkal milyen eredményre képes. A teszt során állványról dolgoztam és a lakás egy olyan pontjára rendezkedtem be, ahol "változatosak" a falak. Balról egy rövidebb fehér fal, jobbról egy sárgára festett vett körbe, melyen egy tükör is volt kb másfél méter magasságig. Mögöttem egy sötét szövettel bevont, polcokkal berendezett fal volt. A plafon szintén fehér, a belmagasság nálunk nem túl nagy, a géptől kb 2 méterre lehetett max a plafon. A témát másfél méterre helyeztem el az objektívtől, 18mm-n és ISO400-on készítettem a fotókat, ETTL vakufényméréssel és automatikus P módban. Még a fehéregyensúlyt is automatikus üzemmódon hagytam, kíváncsi voltam, hogy a gép rendszere hogy birkózik meg ezzel. Több sorozatot is csináltam, a széles látószögű diffuzorral, a bouncer kártyával és a diffuzor kupakkal is lőttem fotókat, minden állásban is. Az ábrát angolul feliratoztam, mivel úgy gondolom, hogy sokak számára informatív lehet, így többen hozzá fognak férni.

Ezt amolyan vakuhasználati térképnek szánom, jól belőhető, hogy milyen falról, milyen visszaverődésre számíthatunk. Még a távolságokkal lehetett volna variálni, de az a teljesítménnyel kompenzálható (persze bele kell kalkulálni, hogy a fényerő a távolság függvényében négyzetesen változik és a szóródás is egyre erősebb)
Az egy-két helyen jelentkező kiégéseknél lehetett volna vaku-expokorrekciót használni, de nem akartam, mert a TTL mód és az automatika hatásfokát szerettem volna lemérni a teszttel. Érdekes módon úgy éreztem, hogy pont elforgatott helyzetben megbízhatóbb és direkt vakuzásnál inkább hajlamos túlexponálásra. Mindenesetre a fényerő eloszlása és az árnyékok minősége jól követhető az ábráról. Remélem hasznosnak találjátok! :)

A képre kattintva megnézhetitek normális méretben, a teljes felbontásban innen tudjátok letölteni.

2 megjegyzés:

  1. szerintem valami linket tegyél gyorsan a képre, mert gyanúsan szétterjed majd.

    VálaszTörlés
  2. jogos, igazad van.
    a teljes felbontásút már cserélem is (dropbox ftw)

    VálaszTörlés