június 21, 2012

Régi vakuk

Sokszor felmerülhet, hogy az ambiciózus fiatal fotós talál egy régi vakut a padláson. Megörülvén - lévén nincs pénze 430EX-re - fel is csapja a gépre és vidáman elkezd fotózgatni vele. Működik is, nincs gond, nem is figyel a fórumokon olvasható figyelmeztetésekre, aztán jönnek a bajok...

Mivel épp találtam én is egy régi vakut az egyik felső polcon, úgy döntöttem célszerű egy blogbejegyzést írni a probléma valós természetéről.

Miről is van szó?
A fényképezőgéped a legtöbb hagyományos vakuval tud kommunikálni a középérintkezőn keresztül, ami minden vakupapucs sajátja. A többi érintkező nem feltétlenül szükséges, ezek a szenzorok és egyéb adatkommunikáció miatt szükségesek a modern gépeken.

Amikor elsütsz egy vakut, általában egy nagy kapacitású kondenzátorból üríted az energiát, kb egy ezred másodperc alatt - annak ellenére, hogy ezt a vaku néhány másodpercen át gyűjtögette az elemeidből. Ez elég nagy feszültségekkel és áramerősségekkel jár. A régi vakuk elektronikájának jellegzetességei miatt, ebből a nagy naftából bizony juthat a középérintkezőre is! Nem akarok belemenni a részletekbe, mert lényegtelen, a lényeg az, hogy ez veszélyes a fényképezőgépedre nézve!De hát kipróbáltam, nem robbant fel, nem is olvasom tovább az észosztásod...
OLVASD TOVÁBB A SAJÁT ÉRDEKEDBEN!

Miért robbanna fel?
Nem fog felrobbanni, hanem tönkremegy és azt sem azonnal, hanem fokozatosan! Ritka, hogy egy ilyen eszköz felrobban, a legrosszabb, hogy érintkezési hiba miatt megráz vagy megéget. Általában csak átég a kondenzátor szigetelése vagy elfüstöl egy ellenállás és nem működik többé. A fényképezőgéped viszont elég sokat kibírhat, de vannak határai. Minden gépnek meg van adva, hogy mi a legmagasabb biztonságosan használható "trigger feszültség". A 300D-nél ez csak 6V, a 350D esetén 250V. Azonban egyes régi vakuk képesek 350V körüli feszültséget is leadni. Ennek általában nincs azonnal hatása a gépedre! (najó, a 300D vszeg tönkremenne) Hosszú távon azonban alaposan megterheli az elektronikát! Bizonyos szigetelésekre a megengedettnél nagyobb feszültség esik, az ellenállások a gyári értéknél jobban felmelegednek stb stb stb. Az IC-k különösen kényesek és csak a géped elektronikájának sajátosságaitól függ, hogy a hálózatára jutó többletfeszültség mikor fogja kivégezni valamely alkatrészét. A rendszer komplexsége miatt ez nagyon nagy valószínűséggel használhatatlanul tönkreteszi a géped és ez nem is javítható általában.

Akkor ne használjam nagyapám hipster vakuját?

 De, használhatod, de előtte nézz utána, hogy biztonságos-e!

De hol találok információkat?

Pl a google-ben a "trigger voltage" kifejezésre rákeresve. Najó, segítek:
http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html
http://dpanswers.com/content/genrc_flash_measuretv.php
http://photonotes.org/articles/eos-flash/

http://dpanswers.com/roztr/volt_finder.php

Nincs a vakum a listában, de van hasonló és az használható, akkor jó ez is nem? 

Nem. Vagyis nem feltétlenül, mert a gyártók nem következetesen számozzák a vakuikat. A Smafu V100 és a V110 lehet, hogy működik, de a V107C lehet akár épp egy magasabb kulcsszámú darab, aminek nagyobb kioldófeszültsége van!

És ha nem jó, túl magas a feszültség a gépemhez? 


"Ne használd " a kézenfekvő válasz, de van pár megoldás. Ha tud a vaku távolról szinkron módban fotózni, akkor használd úgy. A kioldókábel nem biztos, hogy megoldás! Létezik viszont egy előtét, amit a vakupapucsba illeszthetsz és kiveszi a vízbül a zoxigényt megvédi a gépet a túlfeszültségtől. Használhatsz rádiós távkioldót is, ezek kevésbé érzékenyek a túlfeszültségre. Vagy egyszerűen nem használod tényleg... :/

Amúgy egy fórumon olvastam, hogy a canon tech support válaszolt a kérdésére, miszerint egy 400D és egy National PE 201C használható-e együtt és megnyugtatták, hogy igen, szóval lehet érdeklődni is! :)

Jó vakuzást! :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése