június 18, 2012

Photoshop CS6: rajz


Ma kipróbáltam az új Photoshopot és gondoltam erről is, mint a Lightroom4-ről leírom a tapasztalataimat. Első körben a rajztáblával használtam, mindenféle koncepció nélkül firkálgattam valamit, ebből lett egy ilyen óvodás szintű Loch Ness-i szörny, most ez van, erre volt időm. :D


A CS6 újdonságaira nem térek ki részletesen, mert én is csak idemásolnék egy másik listát. Még nem fedeztem fel magamnak az összes apróságot. Ehelyett inkább jöjjön egy verdikt, érdemes-e egy korábbi verzióról frissíteni? Röviden: érdemes.

Hosszabban: az első benyomások nem voltak jók, az új splash szkrííín (szvsz) förtelmes és komolytalan,a CS5 kifejezetten szebb volt ezen a téren, azonban azt sokkal tovább kellett bámulnom, mert a CS6 látványosan gyorsabban indul és tempósabban dolgozik, mint elődje. Minden Photoshop egy kicsit gyorsul, az újratelepítésre megérett win7 rendszeremre felrakva a CS6 sebességnövekedése valami szédítő. Gyorsan indul, a párhuzamosan futó programokat sem folytja meg (pl az LR4 és a CS6 már mehet egyszerre, az LR3 és a CS5 mindig összevesztek az erőforrásokon, aminek az lett az eredménye, hogy egyik sem volt hajlandó menni, a másik jelenlétében, pedig jó lett volna... ). A rajztábla érzékenysége is mintha javult volna, valahogy jobban kezeli az ecsetvonásokat, már már hasonlít az élmény a Corel Painterhez. Kevesebb a lag egy-egy hirtelenebb tollvonásnál, még nagyobb felbontású ecseteknél is. Rengeteg új dinamikus ecset is van, érdemes őket kipróbálni.

A kezelőfelület javult, az ikonok letisztultabbak és jobban kivehetőek, a CS5-ben megszokott praktikus újítások mind jelen vannak kifinomultabb formában. A legfeltűnőbb az új sötét színvilág, ami pl a Corel Paint Shop Pro-ban már évek óta alap. Az előzetes képeken azt hittem menő és tetszett, de most sikítva állítottam vissza a közepesen világos szürkére. Valahogy élőben nem volt az igazi, kellemesebbnek találtam a világosat, de az, hogy állítható mindenképp hasznos dolog, az éjszaka közepén lehet, hogy barátságosabbnak fogom találni a sötét változatot. Összességében egyelőre azt tudom mondani, hogy az új ecsetek, a jobb kezelőfelület és lényegesen gyorsabb működés miatt jól sikerült a CS6, aki teheti próbálja ki maga is, trial verzió az adobe honlapján.

Ezt így pár órányi rajzolgatás után, de mindenképp írok majd egy második cikket, amiben a fotózással és a retussal kapcsolatos használhatóságról mesélek majd, addigra több tapasztalattal. Figyeljétek a blogot! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése