június 18, 2012

Kávérecept

Egyik szenvedélyem a kávé és a tea, ami egyetemistaként már-már ártalmas bevitelt jelent néha, így jólesik a megszokott lórúgásszerű fekete kávé mellett néha valami különlegesebbet is kóstolni. Időnként kipróbálok néhány receptet, néha kísérletezek is és egész érdekes eredmények születnek. A képeken látható jegeskávét ma délután készítettem, egészen finomra sikerült és jól is nézett ki, ezért mielőtt megittuk gyakoroltam kicsit az "ételfotózást". A képek mellett a kávé receptjét is megosztom, a család nem panaszkodott, így jó szívvel ajánlom kipróbálásra a vállalkozó szelleműeknek:

1. Közepesen erős hosszú kávét főzünk, opcionálisan cherrys vagy hasonló teával (akár a lefőtt kávéba is tehetjük a filtert, de én a teafüvet a kávé közé kevertem)
2. Rumot vagy rum aromát és vaníliaszirupot adunk hozzá, alaposan elkeverjük
3. Mézzel, barnacukorral ízesítjük, majd miután elkevertük lehűtjük a kávét
4. Hűtés közben nagyon kevés őrölt gyömbért, szegfűszeget és chili paprikát adunk hozzá és nagyon alaposan megkeverjük
5. Magas pohárban szervírozzuk sok jéggel, ízlés szerint tejjel és habbal a tetején, kakaóval vagy fahéjjal

Az adagolást ki kell tapasztalni, óvatosan kell bánni vele, mert a gyömbértől keserű, a chilitől túl csípős, a sok rum-aroma és a vaníliaszirup pedig émelygőssé teheti. Utóbbiak helyett igazi alkoholt és vanílincukrot is használhatunk, bár a kellemesen hideg, lágy és majdnem csípős hatás helyett az már egy kicsit harapósabb eredményt ad. Ajánlom mindenkinek, akinek van türelme elkészíteni és egy alapos felfrissülésre vágyik egy forró nyári napon!

Még egy pár fotó kedvcsinálónak a facebookon. Ebbe az albumba majd későbbi dolgokat is feltöltök és azok receptjét is megosztom majd a blogon! :)Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése