június 08, 2012

Asus K53 sorozat tartósteszt

Tavaly szeptember óta egy Asus K53SC notebook tulajdonosa vagyok és az utóbbi évben a széria nagyon népszerű lett. Jelenleg is több, erre a felépítésre épülő gépet kapni, K53, K43, X53 és hasonló jelzésekkel. A különböző modellek között azért akadhatnak különbségek, de mivel a lényegi részük megegyezik, talán érdekes lehet egy tartósteszt a K53-ról. Az első termékfotó kivételével az illusztrációk saját készítésű képek.


Több mint 8 hónap alatt azért kiderülnek turpiszságok, hiszen semmi sem tökéletes, a 200e Ft alatti notebookok többségére pedig különösen igaz, hogy nem lehet kompromisszumok nélkül élni. Ebben a szegmensben tehát különösen fontos, hogy jól válasszunk gépet, mert a később jelentkező hibák komolyan megkeseríthetik az életünket. A Asus K53 egy nagyon jó notebook. Korántsem tökéletes, de teljesen vállalható kompromisszumokat kínál, sok tekintetben kiemelkedő előnyökkel ellensúlyozva az apróbb hibákat.


Haladjunk sorban, kezdjük az ergonómiával és a külsővel. A gép nagyon szép, a keskenyedő kialakítás nagyon vékony összhatást kelt, a belső alumíniumborítás minőségi, ráadásul praktikus. A felső borítás recézett, amellett, hogy szép, a kosz is lassabban tapad meg rajta. A gép több színben kapható, nekem az alap barnás-vörös van, ami szerintem az egyik legjobb választás. Érvényesül az alumínium szép felületének hatása, nem unalmas szürke vagy fekete, viszont kellően elegáns esetleges hivatalos alkalmakhoz. Aki szeretné persze, az választhat többféle szín közül, személy szerint a fehéret, vöröst és sötétkéket is nagyon szépnek találom, de létezik zöld, arany és rózsaszín változat is.
Ergonómiailag korrekt a gép, a képernyő nem mágnessel vagy akasztóval rögzül, hanem a zsanér billen át, ami egyszerű és jó megoldás. A csatlakozók két oldalon vannak, relatíve jól helyezkednek el, egyedül a tápellátás van szokatlan helyen, ami nem túl kényelmes, bár megszokható. Mechanikailag nagyon jól van összerakva, sehol sem recseg, azóta sem lazult ki semmi, minden masszív, stabil érzetet kelt, pedig a tervezés egész filigrán, könnyed hatást kelt. A felületek is rendben vannak, egyedül a billentyűzet kopott meg. A zsanér nem lazult ki, nem feszült meg, nem repedt el sehol (amit az előző notebookomról sajnos nem mondhatok el)


A gép hűtése kiemelkedően hatékony, amihez az alumínium is hozzájárul. Azonban én nagyon poros helyen lakok és idővel teleszívta magát. Jelenleg hűtőpadon használom, de így is érezhetően melegebb, mint újkorában volt. Ez sajnos probléma, engem kifejezetten zavar és a teljesítményen is meglátszik, bár még mindig nagyságrendekkel jobb a helyzet, mint az előző MSI notebookomnál, ami már az első perctől fogva küszködött a celsiusokkal.
A billentyűzet egy idő után megkopik és elég könnyen koszolódik, bár a leginkább látható részen könnyen tisztítható. Alapvetően jó használni, bár elég lágy, viszont legalább mechanikailag tartós, néhány millió leütés után is nagyjából ugyanolyan gépelni rajta, mint amikor új volt. A kijelző nagyon jó, a betekintési szöge átlagos, de egészen használható színei vannak - még fotós szemszögből is - a kép éles és tiszta, a fényerő éppen ideális tartományban állítható. A hangminőség is rendben van, bár én valószínűleg kifogtam egy gyári hibás darabot, mert a jobb hangszóró néha nagyon rezonál. Időnként teljesen jól működik, de van hogy kiakad. A szerviznél érdeklődtem és javítják, de még nem volt olyan időszak, amikor ne lett volna folyamatosan szükségem a gépre, így egyelőre várok vele. A kimenetek viszont szépen szólnak, két db 3,5mm-es jack áll rendelkezésre, amik szabadon állíthatók, így akár két vonalkimenetként is használhatóak. A touchpad remek, kellemes használni, a felülete pont el lett találva. A gombok talán lehetnének finomabbak, viszont a többérintéses gesztusok nagyon jól működnek, ahogy a tenyerünk által okozott véletlen érintések is jól ki vannak szűrve (ha fenn a driver!)


A hardveres, szoftveres részt nem cincálnám szét nagyon, mivel többféle kiszerelés kapható, illetve attól is nagyon függ, hogy a driverek, op.rendszer és egyéb programok hogy vannak telepítve. A teljesítményre általánosságban azt kell mondjam, hogy remek. A drivereket a gyári lemezről érdemes felrakni, a segédprogramok egy része felesleges, de nagyon nem lassítanak, így simán elfér a teljes programcsomag. A honlapon lévő drivereket ugyanakkor kerülni kell, mert katasztrofálisak. A hangkártya driver nem volt hajlandó a Sonic Focus támogatására, ami nagyságrendeket javít a hangon, így elő kellett keressem a gyári lemezt újratelepítés után. Ettől eltekintve a gép támogatottsága teljesen jó, a kérdéseimre egy napon belül válaszoltak, szervizes gond esetén futárt küldenek és javítás után házhoz hozzák vissza a gépet.
Az akkumulátort ritkán használom, nem végeztem teszteket, hogy mennyire bírja, de a másfél órás Győr-Kelenföld vonatút alatt, filmnézés, zenehallgatás, netezés és word mellett kb 35% körül van, amikor leszállok a vonatról. Nagy teljesítmény és rossz hűtés mellett le lehet meríteni egy óra alatt, de szerintem wifi, bluetooth, stb kikapcsolva, legkisebb fényerőn energiatakarékos módban kibírhat három óránál is többet. A mellékelt Power4Gear program nagyon praktikus a teljesítmény és a fogyasztás beállításához.


Összességében egy nagyon erős hardverrel szerelt, megbízható gépet kaptam olcsón. Komoly probléma még nem volt vele, pedig nagyon sokat használom, jóformán egész nap megy, rengeteget gépelek, sokszor megyek vele nagyobb távolságokra. Az operációs rendszer egy éve jól fut, mostanában fogom újratelepíteni, tehát ez is egy jó/átlagos eredménynek számít, bár ez inkább a win7 minőségéről árulkodik. A mai játékok többségét alap vagy közepes beállításokkal remekül viszi és azt hiszem a következő konzolgenerációig ez így marad. Annak ellenére, hogy erős hardvert nyújt, mechanikailag kompromisszummentes és néhányextra is belefért, van pl USB 3.0 port és bluetooth és kártyaolvasó is.

Az idő tehát azt igazolja, hogy jó vétel volt, én nyugodt szívvel ajánlom az Asus márkát és bármelyik notebookját, főleg a K53 és azzal rokon szériákat! :)

3 megjegyzés:

 1. Az operációs rendszerek már stabilabbak mint régen, vagy azok a felhasználók figyelik meg ezt akik már fejlődnek vagy felnőnek. Lehet, hogy nem telepítünk már sok baromságot vagy csak kevesebb az ilyen instabil dolog a neten de tényleg, régen évente többször is újra kellett telepíteni az OS-t. Azért manapság, én már csak akkor telepítek újra, ha sok mindent telepítettem/távolítottam el és ha nem is valójában, de elméletben szeretném kipucolni az adatdarabokat, maradékokat. Használok a laptopomon recovery rendszert ami borzasztóan jó, egyébként meg van egy gombnyomásos újratelepítés is nálam ami a gyártó szoftvereit fennhagyja(win+alapok,gyártó programok,office) és a többi elúszik. Mint a mobiltelefonoknál az alaphelyzetbe állítás, nekem ez is új volt. Lehet, hogy csak azért mert már letisztultabb, egyszerűbben megoldható.

  Egyébként jó kis gép az Asus, látom, hogy a duracase-t előszeretettel elkezdték használni. Hasonló az enyém is ,csak ott konkréten függőleges vonalakból áll a fedlap. Tetszik a laptopok újításában még az "island" billentyűzet, mert régen elég sok mocsok alá ment a gombok alá. :)

  VálaszTörlés
 2. Áh, a cucc így is a gombok alá megy, de azért lényegesen jobb, mint egy hagyományos.

  Ez az egy gombnyomásos visszaállítás jó ötlet, ennél sajna nincs, mert OS nélkül jött a gép. Lehet,hogy az OEM változatoknál van hasonló dolog. (valami backup szoftver van, de én azokban nem hiszek :D )

  VálaszTörlés
 3. Tényleg, backupra gondoltam nem recoveryre. Az alaphelyzetbe állításkor viszont nem kötelező a backupot használni, lehet teljes tisztítás. Furcsa tényleg, meglátom meddig mehetnek így a dolgok. :D

  VálaszTörlés