május 04, 2012

Lightroom 4

Egy ideje már elérhető a népszerű RAW konvertáló program négyes verziója és a tavalyi Wekerlés sorozatot böngészve találtam egy nagyon jó alapanyagot a szoftver félelmetes képességeinek demonstrálására. A LR4 nagyon sokat javult elődjeihez képest, látványosan gyorsabb, az új feldolgozási metódus közérthetőbb, logikusabb és elképesztően hatékony. Nem mennék bele túl sok részletbe, mert oldalakon át írhatnék a program pozitívumairól, inkább az expozíciós képességeit szeretném megmutatni a bejegyzéshez mellékelt fotókkal.

A fenti kép ellenfényben készült, nagyon éles fényviszonyok voltak és bár alacsonyan volt az ISO, a 350D dinamikája itt nem volt elég. Az előtér majdnem sziluetté vált, az ég pedig az esőfelhőket kivéve a kiégés szélén táncol.

Az alatta található kép ugyanaz, csak a nyers fájl Lightroommal feljavított változata! A black és a shadows csúszkával precízen beállíthatjuk a sötét területeket (előbbi a sötét részek mennyiségéért felel, utóbbi az itt kirajzolódó világosabb részletekért) és hasonlóan a whites és highlights eszközökkel szabályozható a kiégés. Ebben az esetben mind a négy eszköznél szélsőértéket kellett használjak. A kontraszt is maximumra került, a fent említett csúszkák kicsit "kilapítják" a képet, a kontraszt viszont úgy adja vissza a fotó karakterét, hogy alig ront a dinamikán. Ezután a mikrokontrasztot érdemes még beállítani a clarity csúszkán, szélsőértékben instant HDR hatást érünk el vele. Ilyenkor sajnos jelentősen le is romlik a képrészek minősége, szűréssel javítható, de nagyon nagy a részletveszteség. Tekintve azonban, hogy a feljavítás hiányában a kép azonnal kukába került volna, bizonyos esetekben megengedhető ez a kompromisszum. (ez a fotó persze így is törlésre került volna, mert nem tartom olyan jónak, de itt egy illusztrációnak elmegy)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése