április 12, 2012

hipstagram

Először egy FONTOS dolog: ha eljutottál idáig, akkor talán észrevetted, hogy a régi schrajmud.info cím helyett most már www.schrajmund.com-on jön be az oldal. A régi címet elvesztettem, ennek történetét itt olvashatod (mely egy tipikus hazai "gyöngyszem" sajnos). Az új egyelőre csak www-vel működik, anélkül 404 error, ha lesz egy kis időm utánajárok hogyan kell beállítani (de ha valaki tudja hogy egy godaddy-s domaint hogyan kell szabványosan megházasítani a bloggerrel akkor kérem írjon!) Ez a dolog már így marad, mostantól .com alatt megy a biznisz! :) 

Az alábbi kép reakció erre az instagram dologra. Most, hogy az alkalmazás elérhető androidon is nagyon népszerű lett. Tudjátok ez az, amely megannyi iPhone tulajdonossal elhitette, hogy ő bizony fotós, méghozzá kiváló és egyedi stílussal rendelkező. Az életérzésen egyik oldalról csorba esett, másik oldalról viszont egy rakás új felhasználó avanzsálódott művésszé egy .apk fájl lefutásának ideje alatt. Azért egy telefont szerintem túlzás fényképezőgépként kezelni, még ha egyik másik simán hozza a három évvel ezelőtti 20e forintos (tescós) kompakt gépek minőségét (bármilyen jónak is tűnik gyerekek, ennyit tud csak, nem többet, ne áltassátok magatokat már kérlek!). Azt is elismerem, hogy van egy bája a retro, instamatic, crossprocessed és a ehhez hasonló színvilágnak. Ad egy hangulatot, tényleg hoz egy életérzést, egy kis plusz tartalmat a fotóhoz, nem egyszer élek vele én is... De ehhez előbb kell egy fotó! Egy kép, ami önmagában is tele van élettel és amin az effekt csak egy apróság, mely jobban ráirányítja a figyelmet a témára. 
És az, hogy ha lefényképezem a lábam, az nem fotó. Pedig megtettem ma, többször is aztán rádobtam az effektet (én a zoomFX nevű androidos programot használtam, az én telefonomra nem megy fel az instagr, nem tudom, hogy az autófókusz hiánya, vagy a 2.1es android miatt) És szomorúan látom, hogy sok fiatal amatőr ezt az utat választja, ahelyett, hogy a klasszikus módon kezdene bele: venne egy bridge gépet olcsón és megtanulná rajta a fotózás alapjait. (ha nem ez, akkor kezébe nyomnak egy drága dslr-t és a tanulással járó alázat helyett azonnal profi fotósnak képzeli magát, ezáltal lehetetlenné teszi, hogy bármit is tanuljon)
 Lehet jó fotókat készíteni telefonnal, lehet igazi művészet, volt már rá példa, de az egy profi fotós volt, többéves tapasztalattal, aki előbb megtanult mindenféle sallang nélkül alkotni!

Előbb meg kell tanulni fotózni, ami sokkal hosszabb - és élményekkel telibb - út mint azt gondolnád! Különben sosem fogod látni a különbséget egy üres széteffektelt kép és egy jól sikerült fotó között. Ha mész a trend után, akkor egy életre középszerű internetre szemetelő ember maradsz, aki valamiféle különlegesen egyedi művészléleknek hiszi magát a designer dolgaival - sokmillió klónjával egyetemben. Legyenek ezek a gondolatok bármilyen közhelyesek, mostanában nagyon aktuálisak: az igazán jó dolgok akkor is jók, ha elveszed belőlük a trendet, ha leszeded a porcukrot a tetejéről! 

A stílust és az egyediséged magadban találod, nem az appstore-ban! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése