március 11, 2011

Füstölő


Ma este próbálkoztam picit füstös, füstölős fotók készítésével. Amikor nekikezdtem még nem is gondoltam volna, hogy ez ilyen bonyolult. Nyilván célszerűbb egy jól átgondolt koncepcióval, megfelelő helyen és felszereléssel nekiesni a témának és akkor bizonyára nagyon hálás, elvégre zseniálisabbnál zseniálisabb alkotásokat lehet látni a neten. Azonban én csak úgy kísérletező kedvvel láttam a hozzá a dolgokhoz.

Rögtön az elején felfedeztem, hogy bizony kevés a hely a szobámban ehhez, ugyanis a teleobjektívem közelpontja 1-1,5m között változik, így nagyon nehézkes volt az állvánnyal elnavigálni a bútorok között és megtalálni a legjobb szöget. Ezen felül az állványom sem a legstabilabb, itt pedig 1-4 másodperc közötti záridők voltak, így tükörfelcsapás/időzítő használatával sikerült csak dolgoznom. Arról pedig már nem is beszélek, hogy milyen nehéz 210mm-en egy apró fénypontot a közelpont környékén befogni és helyesen fókuszálni - úgy, hogy tíz centi van a kereső és a fal között és egy kicsavart pózban, fejjel lefelé nézünk a keresőbe. :)


A "geometriai" körülményeken túl a világítás is egy sarkalatos pontja a témának: az egyedüli használható fényforrás a laptopom képernyője volt, csakhogy a legtöbb témával ellentétben a füst elképesztően érzékeny néhány foknyi eltérésre is a világítás szögében. Egyszerűen akárhogy forgattam a nehéz laptopot, volt olyan szög, ahonnan a kis füstcsík nem akart látszani. Persze maga a füst forrása sem volt a legmegfelelőbb, bizonyára vannak komolyabb "teljesítményű" eszközök is, de én most ezzel próbálkoztam... amúgy sem lett volna vidám, ha a szomszédok rámhívják a tűzoltókat. :D

Mindenesetre technikai szempontból egy nagyon érdekes téma és elképesztően jó gyakorlási lehetőség, mert mindenre figyelni kell, érzékeny a záridőre, rekeszre, kihívás a világítás, az élességállítás és minden mozdulatunkra változik a füst alakja. Egy jól beállított fotót is elszúrhatunk, ha teszünk egy hirtelen mozdulatot.

Ha valakinek felkeltette az érdeklődését a téma, akkor azt tudom neki ajánlani, hogy keressen valamilyen töményebben füstölő dolgot, illetve egy olyan helyet ahol viszonylag nagy mozgástere van és a légtér is elég nagy, de nem huzatos, hogy semmi sem zavarja a füstöt. Világításnak bármi jó, vakuval is lehet, de fix lámpával azért jobb, mert folyamatosan lehet követni az eseményeket. A hideg fény jobban kiemeli a füstöt, főleg, ha a város éjjeli fényei adják a hátteret, de a füst "színétől" is függ, mert pl az én füstölőm kékes színű volt, a vízipipa viszont inkább szürke A záridővel érdemes játszani, a rövidebb sok apró részletet kiemel, de erősebb világítást kíván, a hosszabb záridők pedig érdekes dolgokat rajzolhatnak a levegőbe, de arra vigyázzunk, hogy azért maradjon éles pont a képen. A rekeszt vegyük annyira szűkre, hogy a füstoszlop az éles tartományba essen. Ezen felül pedig csak szabadon kell engedni a fantáziát és kreatívkodni! :)

Sok sikert!

1 megjegyzés: