március 18, 2011

Eső áztatta utcák

Tegnap este úgy döntöttem teszek egy kört a városban. Már egész jó, tavaszias idő volt és bár tiszta víz volt minden, az eső akkor épp csak szemerkélt, amit még simán kibír a gépem, úgyhogy készítettem pár fotót. Extra tényező volt, hogy sikerült kifognom a kék órát. Talán ez az oka annak, hogy a látszat ellenére ezek a fotók alig vannak utómunkázva, a fények kiegyensúlyozottak voltak és az ég mindent telt kék színnel festett meg. Valamennyit persze kellett javítani számítógépen, mivel nem akartam a spontaneitást egy állvánnyal megölni, így nagy érzékenységgel, kézből fotóztam. Ilyen sötétben azonban ez már elég hosszú záridőket jelent, ezért egy fényértékkel aláexponáltam, illetve rengeteg fotót készítettem egy pozícióból, hogy nagyobb eséllyel sikerüljön egy éles is. Szerencsére minden arra érdemes beállításnál lett legalább egy, nagyjából éles fotó.

Ezek a fényviszonyok egyébként alaposan próbára teszik az ember színlátását, nagyon nehéz belőni a helyes, vagy legalábbis esztétikus és elfogadható fehéregyensúlyt. Nyilván a rengeteg fényforrás eltérő karakterisztikája miatt van ez, ugyanakkor pont ez a tulajdonság teszi a képeket kiváló ff alapanyaggá. Már formálódik is a fejemben egy fekete-fehér sorozat, ebből a sorozatból... :)

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jó sorozat, különösen tetszenek nekem az ilyen típusú, éjszakai, kék órában készült fotók. Egy állvánnyal jelentősen megkönnyíthetted volna a dolgodat... de így is elfogadhatóan élesek lettek a képek.

    VálaszTörlés
  2. Igen, főleg a vége felé már elég nehéz volt, ugyanakkor nem a legjobb az állványom, nehézkes megfelelően komponálni rajta. Másrészt lehet néhány kép meg sem született volna, ha viszem, pl a megdöntött a sínekkel tuti nem. :)

    VálaszTörlés