augusztus 14, 2010

szerzemények :)

Ma sikerült szert tennem több régi fotós dologra is. Ezek közül a legértékesebb darab egy tökéletes állapotban lévő Kodak Retina Ib. A gépet az ötvenes években gyártották, de szinte  karcolásmentes, még csak porosnak se mondanám.Egy ilyen gépet közelről szemlélve lehet érezni, hogy mit is jelent a "finommechanikai műremek" kifejezés. :)

A Kodak mellett találtam még egy Metz Mecablitz 218S-t, de sajnos nem tudtam kipróbálni, mert nincs töltőm hozzá. A régiségek mellett akad még pár Olympus OM rendszerhez tartozó kiegészítő, (egy közgyűrűsor és egy markolat) és két kisebb vaku is, amiből az egyiket tudom használni a mostani gépemhez is.
A régi vakukkal vigyázni kell, mert könnyen tönkreteheti az újabb gépeket. A National PE201C adatait megtaláltam a neten, csak 37V-ot ad le, ami még elviselhető a 350D számára (úgy tudom 250V-ig bírja).
A másik vaku kioldófeszültségének nem tudtam utánanézni, így nem merem megkockáztatni, hogy megsüsse a gépem áramköreit. Ez egyébként egy kisebb példány, egy Osram B12 Studio, de mivel akármilyen kondenzátor lehet benne, könnyen megeshet, hogy gondokat okozhat, így ameddig nem találom meg annak is a specifikációit (vagy nem mérem le) addig nem próbálom ki a Canonnal. Egyébként nincs is rá nagy szükségem, a hátlapon található táblázatból úgy számolom, hogy kb annyi a kulcsszáma, mint a belső vakunak, így esetleg a későbbiekben tudnám csak hasznát venni, ha beruházok végre egy rádiós vakukioldó rendszerbe. A másik vaku kulcsszáma kétszer ennyi, így már be is pakoltam a táskámba...Apropó táska: az is változott, végre rendes fotóstáskám van! Nem új, csak számomra az, viszont gyakorlatilag teljesen újszerű állapotban van ez is és aprópénzért sikerült hozzájutnom. :)

Az Olympus kiegészítőket biztosan eladom, így ha netán valakit érdekel akkor mindenképp írjon (nem kompatibilis a mostani 4/3 rendszerrel, még OM bajonettes, viszont átalakítóval simán használható!)
A Kodak gépről még nem döntöttem, egy tekercs film erejéig biztosan kipróbálom, de kisfilmes, nem tükörreflexes és az objektíve is fix, tehát technikailag számomra nem hoz sok újdonságot, inkább csak érdekesség, egy kis múltidézés. Ha eladom, akkor viszont az árából mindenképp veszek néhány régóta hiányolt dolgot az aktuális felszerelésemhez (vakukioldók, 50/1,8 stb. )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése