június 20, 2010

The Passage of Time

Mivel holnap kiköltözök a kollégiumból és szeptemberig ismét "vidékivé" válok "fővárosiból" úgy éreztem, hogy itt az ideje az utóbbi öt hétben összehozott time-lapse videókat összefogni egy projektté.

Összesen másfél percnyi anyag jött össze. Az első három kísérletemről itt a blogon is beszámoltam, ezekben a bejegyzésekben részletesen írok a time-lapse mibenlétéről és a problémákról, melyeket végül a negyedik részletnél (ami egy "holdnyugta" ) már szinte teljesen elhárítottam, valószínűleg az új Lightroomra váltásnak köszönhetően. Ezután gőzerővel kezdtem dolgozni a részleteken, a holdnyugta után egy késő éjszakai utcarészlet majd viharfelhők vándorlása volt a célpont, végül tegnap befejezésképp készítettem egy közeli vágást a holdról, majd egy hosszabb, átfogóbb részletet arról, ahogy ráköszönt az este a Petőfi-híd budai hídfőjére. :)

A néhány másodperces részletek összesen nagyjából 1500 fotóból álltak össze, átlag 20fps sebességgel illesztettem, a valóságban pedig úgy 15-30 perc között lehet egy 5 másodperces szakasz, tehát a teljes videó néhány órányi valós időt mutat be. Az összes ráfordított munka ennél jóval több, de nagyrészt automatikus:  RAW-ban fotóztam, a képeket alkalmanként pár óra alatt konvertálta át a program, de beállítani csak pár percig tartott, mert minden képre ugyanazokat a módosításokat alkalmaztam. A konvertált fotókat a Movie Maker már hamar összedobta és automatikusan feltette a youtube-ra.

Lezárásként pedig csak annyi dolgom volt, hogy összefűztem egy montázzsá a részleteket és kerestem hozzá egy zenét. Túl sok lehetőségem nem volt, mivel másfél perc lehetett csak, de szerencsémre egy sorozat zenei anyagában találtam egy zseniális darabot, így esett a választás Bear McCreary "One Year Later" c. szerzeményére, mely a Battlestar Galactica második évadjának záróepizódjában csendült fel (illetve a picit  átdolgozott változata "The Passage of Time" címmel a sorozat fináléjában).
Enjoy! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése