június 04, 2010

HDR

Este készítettem egy HDR fotót. Semmi különleges, csak egy kis memento a lassan divatjamúlt, de egykoron nagyon sokakat megmozgató technikának.
Azért érdekes, hogy egy-két év alatt hogyan válik egy menő stílus a közutálat részévé bizonyos helyeken.
Pedig amúgy maga a HDR nem rossz dolog, naplementéknél jól jöhet, ha jól van használva.
Utóbbi viszont nagyon nehéz. Sok utómunkát igényel és a többség aki megpróbálkozik vele nem ért eléggé a tonális utómunkákhoz, vagy nem elég igényes, így az eredmény hamis, valószerűtlen, és csúnya.
Igyekeztem elkerülni a hibákat, de nyilván ez a kép sem tökéletes, de egynek remélem azért elmegy. :)

Egyébként ennek a fotónak az apropóján tettem fel a Corel PSP legújabb verzióját, az X3-at. Néhány krónikus betegségétől eltekintve sokat fejlődött a program. Nincsenek olyan látványos újítások mint a PS CS5-ben, de ez nem is a profikat célozza, hanem a "középkategóriás" amatőröket. Nekünk pedig nagyon nagyon bejön az, hogy egy nagyságrenddel gyorsabb lett, hogy finomítottak a kezelőfelületen és elhelyeztek pár apró, de hosszú használat során annál hasznosabb apróságot az egyébként is remek képeszerkesztőben.

Maga a HDR kép a Photomatix hármas verizójával lett összeállítva. Három darab állványról lőtt kép volt az alapanyag, melyek között +-2 fényérték eltérés volt.
      

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése