június 28, 2010

Egy maréknyi dollárért


Van otthon egy öreg petróeumlámpa, amivel már régóta szemezek. Egészen vagány, régies kinézete van és teljesen működőképes.Sajnos nem tartunk petróleumot, de mindenképp szerettem volna összehozni a lámpással egy fotót, ezért keresgélni kezdtünk, hogy mivel pótolhatnánk bele az olajat.

Végül találtunk egy kis terpentint, ami tökéletesnek bizonyult.
Picit jobban kormoz és büdösebb is, de legalább elzavarta a szúnyogokat. :)
Az eszköz m ármeg volt, csak egy ötlet kellett, hogy feldobjam picit a témát.

Nagyon szeretem a western filmeket. Ráadásul ez az a műfaj, ahol szerintem nem csak a klasszikusok állják meg a helyüket. A legutóbbi amit láttam, az Open Range (Fegyvertársak imdb 7.5/10 ) 2003-as és nagyon remek film volt, de sokan dicsérik a Deadwood c. sorozatot is.

Akad itthon pár kopott dolog,mivel tavaly nyáron sokat lovagoltam esténként egy ismerősöm lovával, ezek és egy féltve őrzött szivar jól jöttek a hangulat megteremtéséhez.
Sötétedéskor mentünk ki a falu határába apámmal. A gép állványon volt, tükörfelcsapással és időzítővel exponáltam, hogy ne rázzuk be a képeket.
A legtöbb fotón én szereplek, ezek úgy készültek, hogy miután beállítottam a gépet, megkértem apámat, hogy kattintsa el a masinát. A jelenléte hatalmas segítség volt, mert a sötétben nem volt egyszerű sem fókuszálni, sem a kompozíciót belőni, ráadásul a szúnyogok hatalmas felhőkben támadtak, csak a szivar és a terpentin füstje védett minket valamennyire. :)
A lámpa viszonylag nagy fényt adott, de így is korán érkeztünk és az első fotóknál igen csak nehéz volt megoldani, hogy az eredmény ne legyen sziluett, de az ég se váljon túlexponálttá.

Később már a természetes és a lámpás adta fény megfelelő arányba kerültek és nagyjából a kék óra idején egészen remek fotókat tudtunk készíteni. Persze így is magas érzékenységen és viszonylag óvatosabban, hosszabb záridőkkel kellett dolgozni, ami sajnos hatással volt a képminőségre is, bár ezt az utómunka során próbáltam kompenzálni. :)

Kb száz képet készítettünk és nagyjából egy órát bírtuk a vérszívókat a folyóparton, de a holdfelkeltét már nem vártuk meg.
A képeket átnézve egy tucat túlélésre érdemes fotót találtam, ez a pár kép itt csak az anyag első fele, ha érdekel a folytatás, akkor erre navigálj!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése