június 12, 2010

Adobe Lightroom 3

Tegnap felraktam a Lightroom legújabb verzióját. Az első óta sokat fejlődött és akad pár kellemes újdonság. Többek között például az, hogy végre van használható zajszűrés. Messze nem tökéletes és sajnos nem mintavételezéssel működik, de már lényegesen használhatóbb. Javítottak a kezelőfelületen (import ablak, elsőre szokatlan,de sokkal jobb) van jónéhány új preset és megváltoztatták a vignettálás effektet: csúcsfény vagy színprioritással is használható, így nem csak egy sötét folt lesz a sarokban, hanem kontrasztosan ütnek át az alatta levő világos részek, így "drámaibb" az összhatás. Igazán remek előrelépés még az objektívre szabott vignettálás-torzítás-CA korrekció, nagyon nagy piros pont érte.
További újítás, hogy saját USB VIA vezérlést készítettek, ami megkerüli a fényképezőgép gyári szoftverét. Ami meglepetés volt, hogy kezeli a 350D-t is!
Nagyon pozitív dolog, hogy négy évvel ezelőtti fényképezőgépet is támogatnak, főleg annak a fényében, hogy a Canon honlapján korábban arról értesültem, hogy Windows 7 alá már nem készítenek drivert a 350D-hez, így nem tudtam használni a Breeze DSLR Remote Pro programot se, amikor time-lapse videókat csináltam. Csakhogy a Lightroom futásakor a win7 is felismerte a gépet. Végre rendesen működik a kapcsolat és a Breeze is funkcionál, szóval a következő szabad estémen, amikor szebb naplemente ígérkezik tábort verek a kolesz teraszán laptoppal és fényképezőgép állvánnyal és végre összerakok egy ütős, rázkódásmentes, egyenletes time-lapse videót. :)

A fenti kép 8 álló fotóból összefűzött panoráma, a részfotók már az új Lightroommal lettek konvertálva, PS-t alig látott és bármennyire is HDR-nek tűnik, ez nem az. Itt meg lehet nézni egy HDR naplementét ugyanebbe az irányba, a különbség jól látszik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése