május 28, 2010

View from KTK

Még két éve írtam cikket a photosynthről és azóta fejlesztettek a technikán, nekem pedig rengeteg fotóm van a kollégiumból és adta magát, hogy csináljak belőlük egy Photosynthet. Hogy mi az a photosynth? Rengeteg különböző irányból és pontról lőtt fotóból összeállított 3D-s tér. Hasonlít kicsit a Google Street View-ra, kicsit olyan mint egy panoráma, de valójában rendes 3D-ről van szó, ebben helyezi el a program a fotókat a megfelelő szögben és azok között nézelődhetünk. Rengeteg apró részletet is rögzíthetünk, a képek pedig teljes felbontásban kerülnek fel, tehát ha valamire ránagyítunk, internetkapcsolattól függően, de előbb vagy utóbb nagyon részletesen is menézhetjük. Érdemes kipróbálni. A megtekintéshez az MS Silverlight pluginra van csak szükség. Ez egy kisebb plugin, olyan mint a flash, lehet nem is kell külön telepíteni, mert sok MS alkalmazás megkívánja.


Tippek a használathoz: a kis négyzetekre kattintva egy-egy képet hozhatunk főnézetbe. Ezt célszerű pl apró részletek felkutatásához használni. Ha "körülnézni" akarunk, akkor kattintsuk a kép középső részére, tartsuk nyomva az egeret és mozgassuk különböző irányokba. Ennek olyan hatása van kb mintha a fejünket mozgatnánk. Ha felengedjük az egeret, akkor betölti főnézetbe az épp középen lévő képet és a környezetét.
Érdemes megnézni magát a képek mögött lapuló 3D-s modellt is, ezt a CTRL nyomvatartásával hívhatjuk elő, vagy pedig a menüből a "Point Cloud" vagy az "Overview" opció segítségével. Ha egyenként akarunk végigmenni a képeken használjuk a slideshowt, vagy a 2D-s nézetet a menüből. :)
    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése