május 17, 2010

Time-lapse videó

Délután elállt az eső Budapest felett és egészen felszakadozott a felhőzet, viszont a szél továbbra is nagyon erős maradt, így kínálta magát az időjárás egy "time-lapse" videó készítéséhez. Régóta szemezek ezzel a technikával, a blogomon megosztottam pár csodaszép videót, melyeket a neten találtam és profi fotósok munkái.
A "time-lapse" technika lényege, hogy adott időközönként, hosszabb intervallumon keresztül készített fotókból videót fűzünk össze. Ahhoz, hogy a mozgást folyamatosnak érzékeljük kb. 24 képet kell lássunk egy másodperc alatt. Így azt, hogy összesen hány képre van szükség a rögzíteni kívánt intervallum és a videó hossza dönti el. Többnyire nagyon nagyon sokra. :)
Ma délután én is végeztem egy "kísérletet". Első nekifutás, szóval nincs sok tapasztalatom ezzel a témakörrel, ráadásul megfelelő eszközök sem állnak rendelkezésemre. Amikre mindenképp szükségem lett volna az egy intervalométer és egy stabil állvány. Előbbi automatikusan elsüti a gépet megfelelő időközönként. Ilyet láttam neten alapáramkörökből megépítve, illetve léteznek szoftverek is hozzá. A laptoppal megoldhattam volna, de a Windows 7 alatt már nem támogatott a 350D vezérlése, így egyelőre maradt a "kézi" irányítás.
A Kármán Tódor Kollégium kilencedik emeleti konyhájából fotóztam, kb 15 percen át. 185 fotó készült, eleinte 10 másodperces időközökkel, de a szél túl erős volt, így három másodpercre váltottam.
Valahol a 150. képnél kaptam egy Err99 üzenetet. Meg is állt bennem az ütő, mert már három éves a gép és ez a típus köztudottan szeret ezzel az üzenettel elköszönni és a túlvilágra vándorolni. Szerencsére egy ON/OFF megoldotta a problémát, de tartok tőle, hogy már nincs sok hátra az életéből. :(
A képeket átválogattam, kaptak egy kötegelt alap-utómunkát Lightroom-ban és Windows Live Movie Makerrel fűztem össze őket.
A minőségen azért érezhető az első próbálkozás, a videó rövid, rázkódik (állvány), nem egyenletes a sebessége (intervalométer) de azért nézhető és viszonylag egyszerű a művelet, így biztos próbálkozok még! :)


---

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése