május 22, 2010

Time-lapse harmadik nekifutás

Most egy órán át kattogtam, közel 300 képből és ezuttal 25fps-t használtam illesztésnél, nem 20-at! :)
Részletek a videó alatt.


Nem adom fel. :)
Délután semmi dolgom nem volt és egy sör társaságában filmet néztem. Úgy döntöttem, hogy a kellemest összekötöm valami érdekessel is, így felállítottam a gépet az ablakpárkányra, a házibarkács távkioldóm a kezembe vettem és 10 másodperces időzítésre állítottam a gépet. Mindössze annyi volt (lett volna) a dolgom, hogy 10 másodpercenként, amikor hallottam kattani a gépet újra exponáltam és az ugye újabb 10 másodperccel később megint elsült, így viszonylag nyugodtan filmezhettem, de közben fotók is készültek.
Ez szép és jó volt elméletben és sokáig működött is, ezzel kiküszöbölve az intervalométer hiányát és egyenletesebbé téve a videót. Csakhogy az öreg gépnek ez valahogy nem tetszett, úgy 50 képenként befagyott, eltűnt a visszajelzés a keresőből, nem akart fényt mérni, fókuszálni és persze exponálni sem. Gyanakodtam, hogy a lassan lemerülő agyonhasznált akksi az oka és valóban a csere megoldotta a problémát. A videó tehát még egy picit szakadozik és ugrál, de már sokkal kevesebbet!
Részben azért is instabil most, mert bekapcsolva hagytam az autófókuszt. Nem, nem felejtettem el kikapcsolni, gondoltam rá, hogy ez lesz, de ki akartam próbálni, hogy mennyire zavar be. Automatikus fénymérésen hagytam, hogy ne sötétedjen a délután előrehaladtával a kép, ez működött is tökéletesen és az AF-nek is lett volna értelme, elvégre a rekesz átállításával változik a mélységélesség is. Így utólag megállapíthatom: egy 720p-s videón az élesség változása nem lett volna érzékelhető, azonban az, hogy a gép fókuszálgatott menet közben igen.
Hát ez van, mindig egy lépéssel előrébb haladok. Elméletben tudom, hogyan kellene tökéletes time-lapse videót készíteni, de azért a körülményeket gyakorlatban összeszedni nem mindig sikerül elsőre. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése