december 29, 2009

TFCD fotózás: Dia


Még szeptemberben beszámoltam az első tfcd fotózásomról, melyet Ender Diával követtünk el. A városban csatangoltunk és eleinte az utcák grunge, később pedig a város esti hangulatát próbáltuk elkapni.

Személy szerint nagyon élveztem a fotózást. A nyár végéhez képest egész használható fényeink voltak délután, este pedig az utcai lámpák adták a környezet megvilágátását.
Jó szolgálatot tett néhány dolog, amiket az ismerőseimtől kaptam kölcsön: Simonovics Jánostól egy Canon EF50/1,8mkII illetve egy 70-200/4L USM objektíveket, Ébert Dávidtól pedig egy Speedlite 430EX mkII vakut.
Ezúttal szeretném megköszönni a szívességüket! :)

A vakuhoz papírból és ragasztószalagból eszkábáltam egy bouncer féleséget, mely meglepően jó szolgálatot tett és szerintem az átlag házibarkács dolgokhoz képest még egészen szalonképesen nézett ki.
Napközben először a Szabadság-hídon és annak környékén a Pesti oldalon fotóztunk. Este a Lánchíd felé vettük az irányt. A sötétben már csak az 50/1,8-as objektívet használtam nagyobb fényereje miatt, de így is magasabb érzékenységen és körültekintőbb vakuhasználat mellett kellett fotózni.
Sajnos sok jól elkapott pillanat veszett kárba az életlenség miatt. A nagyon nagy rekesznyílást amúgy is óvatosan kell használni, hiszen a modell könnyen kikerül a keskeny éles sávból, erre csak rátett egy lapáttal a hosszabb záridő. Az esetek többségében úgy jártam, hogy Dia arcának csak egy kisebb része került az éles síkba, így néha csak az egyik szem volt éles, ami egyértelműen hiba, mégpedig a zavaró fajtából.
A megmaradt éles képek közül néhány szerencsére remek pillanatnak mondható és a többi fotó is -szerintem- még elfogadható. Nyilván még sokat kell fejlődnöm, mind eszközhasználat, mind a portréfotózás és annak sajátos utómunkáját illetően, de személy szerint én nagyon elégedett vagyok az első fotózásom eredményével, hiszen jól éreztük magunkat és már egy jó fotó miatt is érdemes kimenni. :)

A jobb fotók közül a flickr-re válogattam, (a Dia set-ben későbbi fotózásokon készült képek is vannak) de a teljes anyagot feltöltöttem a picasa-ra.


Két héttel később ismét Diával fotóztunk a fotókör műtermében, ezeket a fotókat is szeretném hamarosan feltölteni. Mivel azóta is jó nagyon kapcsolatban vagyunk, további közös fotózásokat terveztünk, így hamarosan majd ezekről is beszámolok. :) :) :)

1 megjegyzés:

  1. Szia!
    Még mindig csinálsz fotókat TFCD alapon? Egy olyan fotóst keresek, akinek lenne hozzá kedve és ideje.
    Ide írj légyszíves, ha érdekel: anna.somogyi@citromail.hu

    VálaszTörlés