december 28, 2009

Csillag-nem-hullás

El is feledkeztem az előző bejegyzésben megemlített Leonidás kísérletről. Egy órát vártam csak és nem a legmegfelelőbb időpontban/felszereléssel/helyen így nem sikerült rendes képeket készíteni. Kettőt azért betennék, ami aznap éjszaka készült, semmi extra, csak érdekesség:

A bal oldali sárga fény a falu templomának kivilágításából fakadó fényszennyezés. Bár még így is elég erős, sokkal több csillag látszik, mint amennyit egy városban el lehetne kapni.

Hogy hogyan kellett volna? Nagyon sokáig kint maradni több tucat képből multiexpót csinálni (PS-ben rétegelve egymásra rakni) szélesebb látószöggel, csillagtérképen megkeresve a meteorraj fotózásához legideálisabb szöget, esetleg távkioldót, hosszabb záridőket használni, magaslati pontról, ahol kevesebb a fényszennyezés és persze jobban felöltözni, hogy ne faggyon szerencsétlen fotós jégkockává... :D

Amikor a második képpel foglalkoztam valószínűleg kegyetlenül unatkoztam, így kigoogleztam egy csillagtérképet és ráfeszítettem az orion-t a képre. :)

2 megjegyzés:

  1. Hogy lattam ezt maeped kedvem tamadt csillagfotozasra.... 30 mses zaridovel ennyire latszanak a csillagok... ez hihetelen... na este en is kiprobalom valami csillagkepet lefotozom mondjuk a Casiopeiat (vagy hogy irjak...)

    VálaszTörlés