május 13, 2009

Tavasz...

Spring! Originally uploaded by Ray Schönberger
Tavasz, sőt már nyár is. Még pár hét, és vége a sulinak. A húzós részét már túléltem. Ma elővettem pár képet, és dolgozgattam rajtuk. Néhányat feldobtam flickre. :) :) :)
Egyébként nyárra nagy fotó archíválás van betervezve. Tervben van egy félterás külső merevlemez, ahova lehetne pakolni. Remélem minden terv szerint alakul, és akkor nyár végére rendet teremtek a gépemen uralkodó audiovizuális káoszban.
A képhez:
Mielőtt igazságtalanul megvádolna bárki is -mert szoktak- hogy rátekertem rendesen számítógéppel a szaturációt, elmondom, hogy reggel 7-8 óra magasságában készült, akkor amikor a legjobb fények vannak az erdőben, és minden szín sokkal sziporkázóbb szabad szemmel is. Erre dobott egy nagy lapáttal a polárszűrő, ami ebben az esetben az amúgy is kék égboltot sötétítette, így közelebb kerültek fényerőben az árnyékos és világos részek, emiatt kiegyensúlyozattabb, kontrasztosabb, szaturáltabb a kép. ;)
Természetesen van utómunka is a képen: a kit-objektív gyenge részletező képessége a polárszűrővel együtt tovább zuhan, és az erdő nehéz téma, sok részlet, bonyolult apró elemekből épül fel a látvány, és a gyenge részletezés bizony nagyon visszaveti az ilyen fotók összképét. Annyit tehetünk, hogy rekeszelünk (F8-nál rajzol a legjobban a kitobi) bízunk a csúcsfényekben, és utólag RAW-ból igyekszünk nagyobb lokális kontrasztot (mondjuk,hogy mikrokontraszt? lehet ezt így mondani???) elérni, ezt legeredményesebben a Lightroom/clarity, vagy a Paint Shop Pro/clarify eszközével érhetjük el.
Működik még az is, hogy egyszerre emeljünk a mélytónusok mennyiségét, és a fill light mértékét, de ez az egész képre erőteljes hatással van, elveszi a természetes összhatást.
A második képen Lightroomban egyszerre húztam a blacks és a fill light csúszkát, emiatt ilyen határozottak az árnyékok és a textúrák. Jó eszköz, remek alapanyagot lehet vele készíteni montázsokhoz, igen karakteres felületeket állíthatunk így elő,de egyedül hatáskeltésként használni ritkán célravezető. Önmagában ezen a jelenségen lovagolni több tucat fotón keresztül szerintem elcsépelt,elrugaszkodott dolog, ahogy nyers HDR-ekkel villogni is az. Minden utólagos módosításnak van értelme,ha mögötte valamilyen cél, valamilyen határozott elképzelés dolgozik. Gyakran én is beleesek abba a hibába, hogy egy közepes képet csak azért módosítok számítógépen, hogy valami jobbat hozzak ki belőle. Nem hiba javítani a képeinket, de bármilyen értéket mesterségesen a képre szuszakolni már nem számít javításnak. Majd igyekszem tanulni a hibákból. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése