augusztus 04, 2008

Kromatikus aberráció javítása

Épp belefutottam egy erősen aberrált képbe és gondoltam, leírom, hogy mi ez a hiba és hogyan lehet egyszerűen javítani:

A kromatikus aberráció egy színhiba aminek az oka az, hogy a különböző hullámhosszú, azaz különböző színű fény más szögben törik a prizmák és lencsék határán. Így fordulhat elő, hogy többnyire erős,visszavert fehér fényben -mely minden hullámhosszból tartalmaz valamennyit- a tárgyak határa elszíneződik. A hibát lencsék beiktatásával javíthatják, de csak meghatározott színekre, és az objektív minőségének romlása miatt korlátozott mértékben. Szerencsére szoftveresen könnyen javítható, sőt fejlettebb RAW konverterek a szín és az elszíneződött rész szélességének megadása után automatikusan javítják,de nem mindenki használ RAW konvertert,és nem minden esetben hatékonyak.

Lássuk hogyan javíthatjuk Paint Shop Pro-ban:

A fenti képen mely 350D-vel és a 18-55mm-s kitobjektívvel készült, jól látható a hiba.
A kitobi amúgy sem a minőségéről híres, ez pedig egy "üveget próbáló" helyzet volt, a hullámok csillogása erős fényben, még viszonylag szűkebb rekesz mellett sem fogta vissza kromatikus aberrációt (ezután CA).
A PSP újabb verzióiban már van egy kifejezetten CA-t korrigáló menüpont, (chromatic aberration removal).
Rákattintva a következő képet láthatjuk:

Fent a PSP-ben szokásos előtte/utána ablakot látjuk, alatta pedig az opciókat.
Amitől jobb ez az funkció jobb mint a RAW konverterekbe beépített, az az,hogy itt több különböző színű hibát is tudunk korrigálni, ami könnyen előfordulhat olcsóbb nagy átfogású optikáknál. A korrigálás úgy történik,hogy a bal képen egy négyzettel kijelölünk egy mintavételezéshez szükséges területet, amit a program felvesz listára, és azonnal korrigálja is. További mintákat is vehetünk, így minden színhibát korrigálhatunk. Az eredményeket külön rétegre is menthetjük,így ha valahol téved a program (pl a barátnőnk csíkos sáljából egyszínűt csinál... ) könnyen javíthatjuk a hibás részt.

Az eredmény magáért beszél... :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése